Inwoners moeten zich ervan bewust zijn dat zij (mede)verantwoordelijk zijn voor de toegankelijkheid van de openbare buitenruimte.

Platform Gehandicapten Leidschendam-Voorburg (PGLV) stelt vast dat voor mensen met een lichamelijke beperking de openbare buitenruimte steeds minder toegankelijk is. Vooral op de stoep worden ze geconfronteerd met allerlei obstakels. Meestal gaat het om dwars op de stoep staande deelscooters en vuilcontainers. Maar ook verkeerd geparkeerde auto’s – soms staan die zelfs dwars op de geribbelde lijn voor blinden en slechtzienden – blokkeren de doorgaande weg. Daarnaast is te zien dat bestelbusjes van onder andere bouwbedrijven en pakketbezorgers de stoep blokkeren. Met andere woorden: de stoep krijgt naast de verkeerskundige functie (je te voet of per rolstoel verplaatsen van A naar B) steeds meer andere functies (waaronder het stallen van een vervoersmiddelen of andere voorwerpen).

Oplossingen
Dit wordt een steeds groter maatschappelijk vraagstuk. Immers, door de vergrijzing neemt het aantal mensen dat afhankelijk is van een hulpmiddel zoals een scootmobiel, rolstoel, rollator of blindenstok fors toe. PGLV ziet hiervoor drie oplossingen:

1. De gemeente Leidschendam-Voorburg moet een veel gerichter en preventiever beleid voeren. Daarbij valt te denken aan het actief handhaven van overtredingen van de Verkeerswet. Verder moet de gemeente regelen dat deelscooters alleen mogen worden gestald op speciaal daarvoor aangewezen plekken. Daarnaast moet het onderhoud van de stoep echt veel beter. En de gemeente moet een ona􀄬ankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de mate waarin gehandicapten hinder ervaren van de ongewenste gevolgen van het deelvervoersbeleid.

2. Inwoners van de gemeente (zowel jong als oud) moeten zich ervan bewust zijn, dat ze (mede) verantwoordelijk zijn, de stoep vrij te houden van obstakels. Dus je fiets of deelscooter aan de rand van de stoep en je vuilcontainers op de daarvoor aangewezen plek. Je auto niet parkeren naast een verlaagde stoeprand en de heg op 􀆟jd snoeien, zodat een blinde mede-inwoner niet met z’n hoofd tegen een tak aanloopt.

3. Ondernemers en winkeliers moeten hun pand of winkel maximaal toegankelijk houden.

Bewustwordingscampagne
In 2025 gaat PGLV een intensieve bewustwordingscampagne voeren. Daarmee wil men bereiken dat alle inwoners van Leidschendam-Voorburg, zowel in hun privéleven als tijdens hun werk, er altijd automatisch aan denken, de openbare ruimte voor gehandicapten toegankelijk te houden.

Dat gaat de PGLV doen door minimaal één keer per maand zowel in de lokale pers als in de social media verslag te doen van een concreet voorval of een echte situatue. Bijvoorbeeld door iemand te laten ervaren hoe het is om tegen een deelscooter aan te rollen of over een losse stoeptegel te struikelen; of door iemand die zijn auto op een blindengeleidelijn heeft geparkeerd te confronteren met iemand die blind is. De toon van de campagne is constructief en positief. Het overkoepelend motto is: Geef ons ruimte.

Beeldvorming Gemeenteraad
Tijdens de Beeldvorming van 7 januari zal het Platform Gehandicapten Leidschendam-Voorburg een presentatie geven over de grote hinder die gehandicapte burgers van Leidschendam-Voorburg ondervinden door het steeds grote aantal obstakels in de openbare buitenruimte. Dit agendapunt is van 19:30 tot 20:15 uur.


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht Platform Gehandicapten Leidschendam-Voorburg (PGLV).

Geef ons ruimte