Fonds 1818, het regionale vermogensfonds dat maatschappelijke projecten steunt in negentien gemeenten in Zuid-Holland, doneerde in 2024 bijna 12,5 miljoen euro.

In Leidschendam-Voorburg werden 42 projecten gesteund met een totaalbedrag van 369.980 euro. Vrijwilligers zetten zich als vanouds in voor organisaties. Gelukkig maar, want die betrokken krachten zijn hard nodig in een samenleving die niet alleen veel baat heeft bij financiële steun, maar ook bij oprechte aandacht en helpende handen.

Voor het eerst zaten de medewerkers van Fonds 1818 even met de handen in het haar: het donatiebudget voor 2024 was al bijna op maar het jaar was nog niet voorbij. “Bij grote uitzondering heeft ons bestuur in het najaar besloten om één miljoen euro extra ter beschikking te stellen,” vertelt Fonds 1818-directeur Sanne ten Bokkel Huinink. “Daardoor hebben we de projecten die we een warm hart toedragen gelukkig toch allemaal kunnen steunen – zoals we dat altijd doen. Of het nu gaat om een grote maatschappelijke organisatie die een donatie van 100.000 euro aanvraagt of een groepje buren dat met 250 euro iets wil betekenen voor de straat: Fonds 1818 is er voor mooie plannen in alle soorten en maten die aansluiten bij ons donatiebeleid.”

Percentage vrijwilligers weer op peil
De vraag waarom dat extra miljoen nodig was is erg interessant, maar niet direct eenvoudig te beantwoorden. In april 2024 publiceerde het CBS een rapport waaruit blijkt dat het percentage vrijwilligers weer op hetzelfde niveau zit als vóór corona. Sanne ten Bokkel Huinink: “Dat is allereerst heel goed nieuws; de rol van de vrijwilliger is onmisbaar in alle projecten die Fonds 1818 steunt. Deze ontwikkeling zou ook een mogelijke verklaring kunnen zijn voor het groeiende aantal aanvragen dat we in 2024 hebben ontvangen. Wanneer organisaties weer op volle kracht draaien, hebben zij ook de ruimte om alle projecten op te pakken die misschien nog op de plank lagen. Hiervoor vragen zij dan geld aan bij onder andere Fonds 1818.”

Samenleving kan steun goed gebruiken
Deze eerste verklaring is de positieve kant van de medaille. Er is ook een andere mogelijke verklaring die wat minder hoopvol stemt. “Als dat coronavirus en de naweeën hiervan onze enige zorgen van de afgelopen jaren zouden zijn, dan mochten we in onze handen knijpen”, vertelt Sanne. “Er speelt natuurlijk ontzettend veel op dit moment, op het wereldtoneel maar óók in de haarvaten van de samenleving. Slechts één van de vele uitdagingen is dat mensen overal worden geconfronteerd met stijgende kosten; van een buurthuis dat dringend moet worden opgeknapt om te kunnen blijven voortbestaan tot de meest schrijnende situaties waarin groepen mensen niet meer kunnen voorzien in hun levensonderhoud. Zeker wanneer andere steun, bijvoorbeeld van de gemeente of het Rijk (deels) wegvalt, doen organisaties steeds meer een beroep op andere financiers zoals fondsen. Natuurlijk helpen wij waar we dat kunnen. In tijden van nood zijn we flexibel, maar we verliezen ons donatiebeleid nooit uit het oog.”

Festival Unlimited en Buurtvaders
Een jaar vol mooie aanvragen maakt het lastig om projecten uit te lichten. Toch plaatsen we graag de schijnwerpers op twee bijzondere projecten uit Leidschendam-Voorburg waarvan projectadviseur Katelijne Brongers de donatieaanvragen behandelde. Eén daarvan is Festival Unlimited van Stichting RKAVV Foundation. Katelijne: “Op 24 maart vond dit festival plaats dat wordt georganiseerd voor mensen met een verstandelijke beperking en hun begeleiders en/of familieleden. Het is een waardevol, jaarlijks initiatief vol sport-, theater-, (klein)kunst- en muziekactiviteiten.”

Het andere project, dat net van start is gegaan, is van Stichting Sport en Welzijn (SenW). Katelijne: “Een groep jongeren uit Leidschendam Noord heeft aangegeven behoefte te hebben aan een luisterend oor in de wijk, een zogenoemde ‘buurtvader’ die overlast door jongeren kan voorkomen en terugdringen. Wij steunen de opstart van dit project, waarbij ‘buurtvaders’ worden getraind. Mooi dat dit initiatief echt uit de doelgroep komt.”

Wat brengt 2025 ons?
Wat de onrustige wereld ons in 2025 brengt hebben we niet in de hand. Sanne: “Wat we wél in de hand hebben is de manier waarop we met elkaar omgaan: met oprechte aandacht, zeker wanneer de ander een steuntje in de rug kan gebruiken. Als je ziet hoeveel mensen in ons werkgebied dat bevlogen en belangeloos doen, dan is er altijd hoop. Ook in 2025 staat Fonds 1818 klaar voor al deze aanvragers die het verschil maken.”

Alle informatie over Fonds 1818 en het indienen van een donatieaanvraag kun je vinden op www.fonds1818.nl


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht Fonds 1818.