Het CDA wil dat ook de komende jaren weer gekozen wordt voor een publieke omroep die geworteld is in de kernen Leidschendam, Voorburg en Stompwijk.

Volgens de huidige mediawet krijgen lokale omroepen, in Leidschendam-Voorburg momenteel Midvliet, gedurende vijf jaar een zendmachtiging. De huidige machtiging loopt tot januari 2026. De aanvraag voor een nieuwe machtiging is dus nodig. CDA-raadslid Diederik Visser: “Het is belangrijk dat onze inwoners geïnformeerd worden door onafhankelijke media en journalisten die weten wat er in de gemeenschap speelt en daarover berichten. Ze stellen vaak de toepasselijke vragen, kunnen die wegen en kennen mensen en organisaties. Voor de gemeenteraad zijn ze de kritische spiegel die raadsleden nodig hebben voor hun afwegingen om zich nog beter in te kunnen zetten voor een beter Leidschendam-Voorburg. Dat moeten we borgen.”

Van lokale omroep naar streekomroep
De mediawet verandert echter. Vanaf 2028 komt er een stelsel van 80 regionale publieke omroepen. Leidschendam-Voorburg zal dan in het bereik van de regio ’s Gravenhage liggen. "Dat maakt voor het CDA de aanwezigheid van lokale journalistiek nog belangrijker voor onze lokale democratie maar en vooral ook voor onze manier waarop we in onze gemeente met elkaar praten, iedereen betrekken."

Diederik Visser: “Lokale journalistiek brengt informatie over de plek waar je woont. Mensen denken daarbij nu nog aan de lokale omroep en de lokale huis-aan-huisbladen. Het is ook na de fusie tot regio ‘s Gravenhage belangrijk dat er een publiek informatiekanaal is van de lokale journalistiek die zich richt tot de inwoners van Leidschendam-Voorburg. Dit vraagt niet enkel een aanbodsperspectief, maar ook een publieksperspectief. Onze inwoners moeten kunnen meedoen en meepraten. Dat is een discussie die we de komende maanden in de Raad en met het College en de samenleving moeten voeren.

Voor het CDA staat daarom centraal dat de fusie tot regio 's Gravenhage niet kan betekenen dat de lokale journalistiek in de verdrukking komt. Diederik Visser: “Je kunt de verhouding streekomroep - lokale omroep vergelijken met het gesprek zoals die vroeger bij de dorpspomp werd gehouden, nu online maar essentieel voor de eigen informatie. Vanuit het perspectief van de gemeentepolitiek: niet het gesprek vanuit het Spui, de Bezuidenhoutseweg of de Zuid-Hollandlaan is belangrijk maar gewoon op de Herenstraat, bij de Sluisjes of bij de Dorpspunt of de eigen Raadszaal. Het is de moeite waard om een discussie te voeren over een goed mediakanaal naar en een goede rol voor de informatievoorziening in Leidschendam-Voorburg.


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht CDA Leidschendam-Voorburg.


Opmerking redactie Midvliet: op dit moment is de situatie zo dat Midvliet na de vorming tot streekomroepen in 2028 valt onder de regio Rijnland (Leiden, Wassenaar, Voorschoten en tussenliggende gemeenten / kernen) en niet onder de regio 's Gravenhage. Uiteraard is het niet uitgesloten dat de huidige situatie wijzigt.