In de nacht van 4 op 5 mei brengen ‘De Vuurlopers’ het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen (de plek waar onze vrijheid begon) naar Leidschendam-Voorburg.

'De Vuurlopers' bestaat uit een groep hardlopers van AV Sparta en de gemeente Leidschendam-Voorburg. 

De estafette maakt deel uit van de Nationale Bevrijdingsvuurestafette, die dit jaar extra bijzonder is vanwege 80 jaar vrijheid. Meer dan 5.000 lopers uit heel Nederland doen mee aan deze jubileumeditie, en het vuur wordt verspreid over circa 230 gemeenten.

Van Wageningen naar Voorburg
De route van De Vuurlopers start in Wageningen, waar het Bevrijdingsvuur traditiegetrouw wordt ontstoken bij Hotel de Wereld, de historische plek waar op 5 mei 1945 de Duitse capitulatie werd ondertekend. In de vroege ochtend van 5 mei arriveren de Vuurlopers in Stompwijk. Vandaar vervolgen ze hun route via Leidschendam naar het terrein van AV Sparta in Voorburg. Daar verzamelen alle deelnemers zich rond 13.30 uur, samen met belangstellenden, om als stoet met de fakkel verder te lopen naar Oranjelust.

Ontsteking tijdens Kinderspelen in Oranjelust
De feestelijke afsluiting van de estafette vindt plaats in park Oranjelust in Voorburg, waar het vuur symbolisch wordt ontstoken tijdens de Kinderspelen. Burgemeester Martijn Vroom verricht deze handeling samen met de jongste deelnemers van de loopgroep.

Lopers van alle leeftijden en wethouders in actie
De Vuurlopers bestaan uit een groep van 25 enthousiaste lopers, vrijwilligers en begeleiders. De deelnemers variëren sterk in leeftijd: van de jongste loper van 11 jaar tot de oudste van ruim 60. Ook drie wethouders lopen mee: Philip van Veller, Marcel Belt en Jeffrey Keus. De overige collegeleden staan hen op te wachten bij AV Sparta om hen daar feestelijk te verwelkomen.

Symbool van eenheid en vrijheid
Het Bevrijdingsvuur is een krachtig nationaal symbool van eenheid, vrede en vrijheid. De tocht die De Vuurlopers maken is dan ook meer dan een sportieve prestatie: het is een eerbetoon aan hen die streden voor onze vrijheid en een herinnering aan de waarde van leven in vrede – iets dat juist in dit 80e jaar na de bevrijding extra betekenis krijgt.



Door: Karin van der Spek
Bron en foto: gemeente LV