De aanrijtijden van hulpdiensten in Nederland nemen toe. Ook in Leidschendam-Voorburg is er ruimte voor verbetering.
Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat de politie in 2024 in meer dan 300 gemeenten de eigen streeftijd niet haalde. De politie streeft ernaar om in 90% van de spoedgevallen binnen vijftien minuten ter plaatse te zijn, maar slechts 35 gemeenten wisten dit in 2024 te realiseren.
Elke minuut telt
In Leidschendam-Voorburg arriveerde de politie in 2024 bij 82,6% van de 1306 spoedritten binnen 15 minuten. Hoewel dit percentage op het eerste gezicht hoog lijkt, blijft het onder de norm van 90%. Wat betekent dat de politie in 17,4% van de gevallen te laat was. Zorgwekkend is dat bij 5,3% van de ritten (69 spoedritten) de responstijd zelfs langer dan 30 minuten bedroeg, wat in noodsituaties ernstige gevolgen kan hebben.
Om de hulpverlening te verbeteren, is het belangrijk om te onderzoeken waarom vertragingen optreden en welke maatregelen nodig zijn om de responstijden te verkorten.
De brandweer deed het in 2024 iets beter. In de regio Haaglanden was de brandweer bij 87,6% van de 5632 spoedritten op tijd. De prestaties verschilden wel per type melding: bij branden (97,7%) en alarmeringen (99,4%) was de opkomst vrijwel altijd binnen de norm, terwijl dit bij hulpverlening lager lag (72,1%).
Deskundigen wijzen op meerdere oorzaken voor langere aanrijtijden van hulpdiensten, zoals personeelstekorten, een stijgend aantal meldingen en verkeersdrukte. Daarnaast speelt de geografische spreiding van politiebureaus en ambulanceposten een belangrijke rol in de responstijd.
Om deze problemen op te lossen, is het belangrijk om de hulpdiensten beter te organiseren. Dat betekent dat elk gebied snel en goed geholpen moet worden, met genoeg personeel en goede voorzieningen om drukke momenten op te vangen. Ook moet het verkeer voor hulpdiensten beter geregeld worden, zodat zij snel op de plek van het incident komen. Lokale overheden, zoals de gemeente Leidschendam-Voorburg, spelen hierbij een belangrijke rol door samen te werken met landelijke beleidsmakers en de veiligheidsregio.
Door: Karin van der Spek
Bron: onderzoek RTL Nieuws
Foto: archieffoto Midvliet ter illustratie