In de raadsvergadering van 14 april besprak de gemeenteraad het nieuwe beleidsplan schuldhulpverlening.

Voor het CDA Leidschendam-Voorburg is van belang dat de gemeente een effectief schuldhulpverleningsbeleid voert dat inzet op preventie en vroegsignalering en breder kijkt dat alleen schuldhulpverlening. Het CDA is blij dat op beide punten het college heeft aangegeven de prioriteiten van het CDA te delen. 'Wij dienen voor elkaar te zorgen in deze samenleving. Dit betekent dat we allereerst inzetten op het voorkomen van schulden en dat inwoners met geldproblemen geen problematische schulden ontwikkelen. Voor deze inwoners dienen de gemeente perspectief te bieden op zelfstandigheid en een leven zonder schulden', aldus Jorrit Koster, raadslid CDA Leidschendam-Voorburg.

Het nieuwe beleidsplan van de gemeente is in grote delen een voortzetting van het vorige. Het CDA heeft hier in het debat vragen bij gesteld. Uit cijfers blijkt dat nu maar ongeveer 10% van de doelgroep bereikt wordt en hulp accepteert. Hoewel het CDA begrijpt dat het niet haalbaar is om 100% te halen, hebben we wel aangegeven dat het nodig is hier echt grote verbeteringen in te zien. Het CDA steunt daarom het voornemen van het college om tijdelijke middelen voor vroegsignalering en preventie structureel te maken. 'Voorkomen is beter dan genezen, en vroeg erbij zijn betekent vaak dat problematische situaties voorkomen kunnen worden. Voor het CDA is het belangrijk dat we hier op investeren, dat we omzien naar elkaar. Een leven zonder schulden is een leven met minder zorgen', spreekt Koster uit.

Van de doelgroep voor schuldhulpverlening weten we dat driekwart alleenstaand is. Het CDA vraagt daarom de wethouder in de uitvoering extra aandacht te besteden aan deze doelgroep. 'Voor het CDA is een verantwoordelijke samenleving, een samenleving waarin we omzien naar elkaar en er voor elkaar zijn. In de uitvoering daarop inspelen is voor het CDA een belangrijk uitgangspunt', geeft Koster aan.

Het CDA zal de uitvoering kritisch blijven volgen. In een samenleving waarin we omzien naar elkaar leggen we ons niet neer bij een laag bereik en een lage acceptatiegraad van schuldhulpverlening. Het nieuwe beleidsplan schuldhulpverlening is een voortzetting van het huidige plan met een aantal nieuwe elementen. Het CDA is benieuwd of in de in de uitvoering blijkt dat het nieuwe plan volstaat, of dat bijsturing nodig is. 'De raad heeft in het afgelopen jaar een nieuw minimabeleid aangenomen en een visie op de sociale basis vastgesteld. Nu is er een nieuw plan voor schuldhulpverlening.Topprioriteit in deze in deze stukken is voor het CDA Leidschendam-Voorburg het verhogen van bereik van inwoners. In een samenleving waarin we omzien naar elkaar en we samen verantwoordelijkheid nemen, kunnen we niet accepteren dat we mensen alleen laten staan', concludeert Koster.


Bron: CDA Leidschendam-Voorburg, Jorrit Koster
Door: Lisette Remmerswaal