In Leidschendam-Voorburg hebben 249 huishoudens eind vorig jaar onterecht een energietoeslag van 800 euro ontvangen.

De gemeente maakte daarbij een fout bij het bepalen wie er wél en wie er géén recht hadden op het bedrag. Het ging om wat wethouder Philip van Veller (Financiën) omschrijft als 'een menselijke verwerkingsfout'.

De fout ontstond door een menselijke vergissing bij het verwerken van de energietoeslag. Daarbij is gebruikgemaakt van inkomensgegevens uit 2022, het jaar waarin deze huishoudens wel recht hadden op de toeslag. In 2023 bleek hun financiële situatie echter veranderd, waardoor zij formeel buiten de doelgroep vielen. Toch werd het bedrag overgemaakt.

Leidschendam-Voorburg is daarmee niet de enige gemeente in de regio die in de fout ging. Ook in Voorschoten en Wassenaar werden tientallen onterechte betalingen gedaan. In totaal kregen in deze drie gemeenten ruim 300 huishoudens het bedrag per ongeluk overgemaakt.

Geen verplichting tot terugbetalen
Hoewel de gemeenten inwoners inmiddels hebben gevraagd om het bedrag terug te storten, zijn zij daar juridisch niet toe verplicht. De gemeenten willen voorkomen dat inwoners door een fout die niet aan hen te wijten is, in financiële problemen komen. Bovendien is het aannemelijk dat veel van het geld inmiddels al is uitgegeven, bijvoorbeeld aan energiekosten of andere vaste lasten.

“Wij erkennen dat hier iets is misgegaan en vinden het belangrijk om zorgvuldig met onze inwoners om te gaan,” aldus wethouder Philip van Veller (Financiën en Armoedebeleid) in een reactie tegen mediapartner Omroep West. “Daarom kiezen wij ervoor om alleen vriendelijk te vragen het bedrag terug te storten en geen dwangmiddelen in te zetten.”

Kosten voor de gemeenten
De financiële tegenvaller is aanzienlijk. Alleen al in Leidschendam-Voorburg gaat het om zo’n 249 huishoudens, wat neerkomt op bijna twee ton aan onterecht uitgekeerde toeslag. Samen met Voorschoten en Wassenaar komt het totaalbedrag in de regio zelfs boven de 250.000 euro uit.

De gemeenten hebben inmiddels toegezegd om de procedures rondom dergelijke regelingen te verbeteren. Door onder meer extra controles en het scherper toetsen van inkomensgegevens willen zij fouten in de toekomst voorkomen.


Door: Karin van der Spek
Bron: mediapartner Omroep West
Foto: ter illustratie