Visspecialist Martin aan het Damplein was zaterdag 21 oktober voor de allerlaatste keer open. 

De bekende Leidschendamse ondernemer moet om economische redenen zijn viswinkel in het centrum sluiten. De hoge huur- en energieprijzen hebben hierbij een grote rol gespeeld. Veel klanten kwamen zaterdag nog even afscheid nemen van Martin, Sabrina en zijn collega's. 

De vrees is dat de hoge huurprijzen aan het Damplein ook voor andere winkeliers grote gevolgen kunnen hebben. VVD-fractievoorzitter Sabrina van den Heuvel heeft haar zorgen hierover geuit en er vragen over  gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Afgelopen woensdag was Sabrina hierover te gast in Midvliet Actueel.



De winkelbezetting van het vernieuwde Damplein is nooit eenvoudig geweest. Enkele jaren was er een HEMA gevestigd, maar deze verdween ook na enkele jaren. De vestiging van een drogist lukte uiteindelijk wel, maar liet lang op zich wachten. De kleine horecalocatie van nu 't Afbakkertje wisselde regelmatig van ondernemer. Momenteel staat er ook een zaak van the Village, waar eerst kindermode verkocht werd leeg.
De bewonersorganisatie Thuis aan de Sluis heeft ook al eerder zijn zorgen geuit over het winkelaanbod in het Leidschendamse centrum en heeft aangegeven ook bij de discussie betrokken te willen worden.De burgerinitiatiefgroep bood eerder een rapport met hun ideeën bij het gemeentebestuur aan over het woon-, leef- en economisch klimaat in het centrum.

Overigens is er tenslotte toch ook positief nieuws uit het Damcentrum te melden: aan de Damlaan zullen binnekort 2 nieuwe zaken geopend worden: een winkel met sieraden en accessoires en een wijnhandel met proeverij.



       
                                     Martin Vis 3                                    Martin en Sabrina achter de vertrouwde toonbank van de viswinkel

                                    Martin Vis 4  
                                     
                                  
                                      Martin Vis 5                                                          
                                                             Het hele team van de nu gesloten viswinkel.

Tekst en foto's: Hans Biard
Foto's:              Visspecialist Martin