Hoe kun je bureaustoelen, toetsenborden en Tl-buizen die versleten zijn of vervangen moeten worden zo upcyclen, dat ze opnieuw gebruikt kunnen worden in een kantooromgeving?

Robin Remmerswaal (Project Lead Duurzame Mobiliteit) en Myrthe Van der Heijden (Employee Experience Expert) van Nationale-Nederlanden, een bedrijf dat duurzaamheid en klimaat hoog op de agenda heeft staan, gaven deze opdracht twee maanden geleden aan de Technasiumleerlingen uit de brugklas van het Veurs Lyceum Leidschendam.

De leerlingen werden in het hoofdgebouw in het Haagse Beatrixkwartier uitgenodigd om hun ontwerpen te presenteren. In de eventspace op de achtste verdieping legden ze aan de jury uit wat ze hadden bedacht en hoe het werkte. Een rollende bureaubank om op samen te werken, bijvoorbeeld. Een kroonluchter gemaakt van de vijfarmige draaipoot van een bureaustoel. Of een mok die je met toetsen van een toetsenbord kunt personaliseren. En wat te denken van de stoelkussengeluidsdempers? De ideeën waren legio, het ene wat concreter dan het andere en niet allemaal direct toepasbaar, maar wat wás er goed nagedacht over duurzaam gebruik van materialen.

De ontwerpen worden de komende weken bij Nationale-Nederlanden tentoongesteld, zodat de mensen die er werken kunnen zien wat hen de komende tijd misschien te wachten staat, wat betreft nieuwe toepassingen van 'oude' spullen.

Op het technasium leren leerlingen aan de hand van technische projecten tal van vaardigheden zoals samenwerken, plannen, organiseren en doorzetten.


Door: Nahira Martina
Foto: Veurs Lyceum