Een jaar geleden stapte Koen Sachse uit Leidschendam op zijn speciale fiets om te beginnen aan een reis over de wereld.

Hij fietst voor het goede doel de wereld over en hoopt in anderhalf jaar tijd 35.000 kilometer af te leggen en 100.000 euro op te halen. Dit meldt onze mediapartner Omrorep West.

Koen Sachse uit Leidschendam is met een bijzonder avontuur bezig. Hij fietst voor het goede doel de wereld over en hoopt in anderhalf jaar tijd 35.000 kilometer af te leggen en 100.000 euro op te halen. "Eind 2024 verwacht ik terug te zijn."

Bepakt en bezakt met zo'n 30 kilo aan bagage op je fiets de wereld over is niet-alledaags. Waarom besloot Koen in zijn eentje op zijn stalen ros de wereld rond te reizen? "Het is een groot avontuur, dat trekt me heel erg", vertelde Koen in het radioprogramma Menno in de Middag van Omroep West. "Die fysieke uitdaging, grenzen verleggen maar het belangrijkste: ik wil zo geld ophalen voor de bouw van een school voor kansarme kinderen in Sierra Leone. Daar wonen de meest kwetsbare kinderen van Afrika. Met de school willen we die kinderen, maar meteen de gehele gemeenschap, weer een toekomst geven."

Inmiddels is hij een aantal landen en 17.000 kilometer verder en gaat het heel goed met hem, zo laat hij Omroep West vanuit Singapore weten.

Koen fietste vanuit Nederland onder meer door de Alpen, en via Turkije ging hij naar Azië. In Singapore geniet hij op dit moment even van een rustdag. Die zijn nodig, want er moeten dagelijks veel kilometers worden afgelegd op de fiets. "Het is iedere dag hard fietsen en vroeg opstaan hier in Azië vanwege de hitte en benauwdheid. Dus de fietsdagen zijn uitdagend. Maar je komt er alleen door gewoon te blijven trappen", zegt hij nuchter.
De Leidschendammer wil met zijn fietstocht geld ophalen voor de bouw van een school voor kansarme kinderen in Sierra Leone. '"k doe dit samen met de Sunday Foundation en het doel is uiteindelijk om een schooltje op te richten voor de meest kansarme kinderen die vaak in de diamantmijnen werken. We willen ze uit die diamantmijn halen en om aan het eind van de rit genoeg geld bij elkaar gesprokkeld te hebben voor een schooltje."

Inmiddels heeft Koen al de nodige avonturen meegemaakt tijdens zijn tocht. Een hoogtepunt eruit pikken vindt hij lastig. "Je komt van alles tegen", zegt Koen. "Het zijn eigenlijk duizend verhalen in één en ik heb hele mooie plekken gezien. Maar ik denk wat me het meeste blijft bijstaan is de warmte en hartelijkheid van mensen die je niet kent in kleine dorpjes. Ze hebben zelf bijna niks hebben en je toch met open armen ontvangen."

Eten en slapen doet hij onderweg of bij mensen thuis. "Ik heb alles bij me wat ik nodig heb, ook kampeerspullen en een kooksetje, dus ik kan goed uit de voeten. Eens per zoveel dagen probeer ik wel ergens binnen te slapen, waar ik ook kan douchen en dingen kan opladen. Dat kan via vrienden of platforms waarop mensen dat aanbieden. Ik heb tot nu toe alleen nog maar bij mensen thuis geslapen", vertelde Koen eerder al in het programma Menno in de Middag.

Kerstmis
Koen hoopt voor Kerstmis dit jaar weer terug te zijn in Nederland. 'Ik heb het dit jaar moeten missen, dus ik wil er volgend jaar sowieso bij zijn.' Hij verwacht dan ook de benodigde 100.000 euro voor de school in Sierra Leone bij elkaar te hebben. Via de bijbehorende website kunnen mensen doneren en Koens route volgen.


Door: Peter van der Aar.
Bron: website Omroep West.
Foto: Koen Sachse.