Om de vakantievilla’s in Vlietland Noord af te schermen van het geluid van en zicht op de fly overs van de Rijnland Route is de aanleg van drie enorme grondwallen gepland.

Wethouder Bremer heeft het in haar raadsbrief over “een lage wal tussen de Rietpolderweg en de recreatiewoningen voorzien in het noorden van het gebied”. Een opmerkelijke mededeling, want de wallen worden alles behalve laag. En veiliger wordt het gebied er zeker niet van.

Enorme omvang van de grondwallen
De drie losstaande grondwallen zijn samen 900 meter lang en 12 meter hoog. Bij deze hoogte zou de beoogde basis van de wal zo'n 60 meter breed moeten worden. Het grondbeslag is daarmee grofweg 54.000 m2. Op dat oppervlak moeten alle bomen - ruim 1.750 stuks - struiken, kruidlaag etc. verdwijnen. Alle schuil-, nest-, fourageer-, rust- en verblijfplekken van de dieren die van dit gebied gebruikmaken, worden vernietigd. En in totaal wordt op dat oppervlak ruim 300.000 kuub grond van de klasse industrie aangebracht.

Risico op lekken van afvalstoffen
Hoe veilig is het gebruik van zo’n enorme hoeveelheid industriegrond? Grond die bovendien steeds vaker wordt geïmporteerd vanuit het buitenland en waarvan de herkomst niet altijd duidelijk is. Wat zijn de risico’s van uitlekken van de giftige en gevaarlijke stoffen in bodem, grond- en oppervlaktewater? De projectontwikkelaar en gemeente hebben bij vragen over het gebruik van industriegrond herhaaldelijk aangegeven dat de grond aan de wettelijke eisen voldoet en het gebruik is toegestaan. Dat dat geen garantie geeft op het voorkomen van problemen laat het zeer recente uitlogen van gevaarlijke stoffen in het water onder de Tjalmaweg in Katwijk zien. Ook daar is herhaaldelijk gewezen op de risico’s. Ook daar beriep de aannemer zich op het feit dat het materiaal voldeed aan de wettelijke eisen

Stabiliteit van de grondwallen baart zorgen
Een tweede bron van zorg is de stabiliteit van de grondwal. Verschijnselen als afschuiving, ‘squeezen’ en de slappe ondergrond baren omwonenden en andere belanghebbenden zorgen. Squeezen betekent dat er kans is dat de slappe ondergrond horizontaal kan worden weggedrukt door het gewicht van de wal. Squeezen vergroot - volgens het geotechnisch rapport - ook de kans op het weglekken van gevaarlijke stoffen in de ondergrond: “Indien materialen worden toegepast die, bijvoorbeeld vanwege uitlogen, niet tot een bepaald niveau mogen afzakken, kan dit (squeezen) grote consequenties hebben.” In het geotechnisch rapport over de grondwal wordt de veiligheid tegen afschuiven als “net voldoende” beoordeeld en de veiligheid tegen squeezen zelfs “onvoldoende”. Of en met welke onnauwkeurigheidsmarges hier is gewerkt wordt niet genoemd. Het boezemt bepaald geen vertrouwen in.

Onduidelijk hoe toezicht is geregeld
De omgevingsvergunning voor de grondwallen werd al een jaar voor het nieuwe bestemmingsplan ter inzage werd gelegd door de gemeente verleend. Wat daarbij opvalt is dat de geringe en soms niet toereikende veiligheidsmarges uit het geotechnisch rapport geen belemmering vormden om de vergunning te verlenen. In de vergunning zelf worden geen eisen gesteld om de veiligheid bij de aanleg van de grondwal en erna te garanderen. De vraag is dan ook hoe de gemeente hierop gaat toezien en wie ervoor opdraait als hier - net als met de Beaumix-affaire - toch iets fout gaat.


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht Vrienden van Vlietland, Bomenbond Rijnland, Algemene Vereniging Natuurbehoud, Buren van Vlietland en Burgerinitiatief Vlietland