Een nieuwe raadzaal zou mogelijk kunnen komen op de plek van de binnentuin van het gemeentehuis aan het Raadhuisplein.

Dat blijkt uit onderzoek dat het college van B&W in opdracht van de gemeenteraad heeft gedaan. Het is nu aan de gemeenteraad om de uitkomsten van het onderzoek te bekijken en aan te geven hoe zij het vervolg graag zien.

De raadzaal in Huize Swaensteyn voldoet niet meer. Het pand en de techniek zijn verouderd en vernieuwen/verbouwen kost meer geld dan een nieuwe raadzaal op een andere locatie. In 2022 vroeg de gemeenteraad het college om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de griffie en de gemeenteraad te huisvesten in het gemeentehuis op het Raadhuisplein. Het onderzoek in inmiddels afgerond. Dat heeft een schetsontwerp opgeleverd dat nu weer aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

In het schetsontwerp staan mogelijke opties voor en inrichting van de binnentuin als nieuwe raadzaal en wordt het pand aangepast voor toekomstig gebruik. Ook is er voldoende ruimte voor belangstellende inwoners en pers. De kosten van de verbouwing van het gemeentehuis, inclusief de realisatie van de nieuwe raadzaal liggen, afhankelijk van de keuzes van de gemeenteraad, tussen de 6 en 10 miljoen. Naar verwachting besluit de gemeenteraad nog dit kwartaal over het vervolg.

Raadzaal in gemeentehuis een logische keuze
“De raadzaal is natuurlijk een belangrijke plek binnen een gemeente; hier worden besluiten genomen die inwoners raken,” aldus Philip van Veller die als wethouder Vastgoed verantwoordelijk was voor de uitwerking in opdracht van de raad. “Het is een mooie en historische kans om een nieuwe plek voor de gemeenteraad te realiseren. En heel begrijpelijk, omdat vergaderen in de huidige raadzaal veel problemen oplevert. In het voortraject hebben we met veel gebruikers en belanghebbenden gesproken over hun wensen en eisen en hebben we bovendien, onder andere samen met enkele raadsleden, een aantal raadzalen bezocht. Er ligt nu een prachtige voorzet in stijl met het historische gebouw. We zijn erg benieuwd naar de volgende stap van de gemeenteraad.”

In het onderzoek heeft de gemeente ook gekeken naar de impact voor de buurt. Vergaderingen trekken in de avonduren natuurlijk bezoekers. Als de raadzaal in het gemeentehuis aan het Raadhuisplein komt, komen er ook extra plekken om fietsen te stallen. De bezoekers die toch met de auto komen, kunnen parkeren op het terrein naast het Servicecentrum.


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht gemeente Leidschendam-Voorburg.
Afbeelding: impressie nieuwe raadzaal.