Automobilisten die hun elektrische auto opladen op het parkeerterrein van het servicecentrum van de gemeente Leidschendam-Voorburg, hoeven al tien jaar niet te betalen.

Na vragen van een inwoner heeft de gemeente bekendgemaakt dat de oplaadpalen bij het stadskantoor al sinds 2014 gratis zijn. Dit meldt onze mediapartner Omroep West op haar website.

Hoeveel geld het kosteloos laden de gemeente tot nu toe gekost heeft, is niet te zeggen.

De drie laadpalen voor elektrische auto's op de parkeerplaats van het stadskantoor aan de Koningin Wilhelminalaan in Leidschendam staan er sinds 2014. Toen is het kantoor flink verbouwd en zijn de palen neergezet. "Het betrof een van de eerste modellen laadpaal die op de markt verkrijgbaar waren", laat de gemeente weten. "De technologie was toen nog niet zo ver dat er, zoals vandaag de dag, een betaalmodule mogelijk was."


Volgens de gemeente Leidschendam-Voorburg was het aanpassen van de laadpalen niet mogelijk, toen er betaalmodules op de markt kwamen. En dus bleven de palen gratis, maar dat duurt niet lang meer. "Onlangs zijn er nieuwe laadvoorzieningen op het parkeerterrein gerealiseerd, die wel de mogelijkheid bieden tot het afrekenen van de verbruikte kosten."

Nieuwe palen werken nog niet
Er zijn inmiddels drie nieuwe, niet-gratis palen, maar die werken nog niet, omdat de aanbesteding nog loopt. "Zodra dit geregeld is, zullen de oude laadpalen worden verwijderd en zal er niet meer gratis gebruik gemaakt kunnen worden van deze dienst."


Op de vraag hoeveel het gratis laden de gemeente gekost heeft, is geen antwoord te geven. 'De laadpalen staan niet op een tussenmeter.' Daar komt bij dat ze sinds kort worden gevoed door de zonnepanelen op het stadskantoor.
Een buurtbewoner ziet dat er in het weekend regelmatig gratis geladen wordt: "Vorig weekend stonden er nog auto's. Dat is 30 euro per laadbeurt." Een woordvoerder van de gemeente laat na vragen van Omroep West weten dat dat vanaf nu voorbij is. "De laadpalen zijn zojuist uitgeschakeld. Er kan geen gebruik meer van worden gemaakt."

"Vreemde zaak dat het tien jaar lang geduurd heeft", reageert een bewoner. "Blijkbaar kunnen Joris-Jan en alleman met een elektrische auto daar al tien jaar hun auto gratis opladen. Iemand met een elektrische auto heeft vaak genoeg middelen. Van het geld hadden minderbedeelden een voordeeltje kunnen hebben."


Door: Peter van der Aar.
Bron: website Omroep West.
Tekst: Anniek Enthoven.
Foto: Omroep West.