Op zaterdag 13 april houdt het Erfgoedpodium Leidschendam-Voorburg de jaarlijkse Erfgoeddag.

Met het in gebruik stellen van de pomp in de Herenstraat in Voorburg door burgemeester Martijn Vroom om 11.00 uur start deze dag vol activiteiten voor jong en oud.

Het Erfgoedpodium, waarin een groot aantal erfgoedpartners samenwerkt, zet zich in om inwoners en bezoekers van buiten kennis te laten maken met het rijke en veelzijdige erfgoed in onze gemeente; dit jaar ook weer in samenwerking met de Historische Trekvaartdag en de opening van het toeristisch vaarseizoen.

Schatten aan de Vliet
In de Herenstraat zullen Stichting Mooi Voorburg, de Historische Vereniging Voorburg, de Archeologische Werkgroep, Molen de Vlieger en Stichting Erfgoed Prinses Marianne u alles kunnen vertellen over hun activiteiten. Er zijn rondwandelingen, het carillon speelt en Forum Hadriani maakt een rondgang om 14 uur. In de locaties van het Huygensmuseum in Hofwijck en aan de Herenstraat kunt u zich verder verdiepen in de rijke historie van de schatten aan de Vliet.

Molen De Vlieger
Precies in het midden tussen de Herenstraat en de Sluis vindt u in de polder Essesteijn de ruim 400 jaar oude Molen De Vlieger. U wordt hier rondgeleid door enthousiaste, deskundige vrijwilligers. Ervaar de schoonheid en voel de kracht van een stukje oer-Hollands vakmanschap. Beleef het molenerf en de historische woning in de molen.

Ervaar de 17e eeuw rond de Sluis
Rond de sluis in Leidschendam zal Vereniging Erfgoed Leidschendam samen met de Vrienden van de Dorpskerk informatie verschaffen over deze unieke historische locatie. Daarvan is ook een 5D presentatie te zien en u kunt ervaren hoe het gebied er in de 17e eeuw moet hebben uitgezien. Bij Houtzaagmolen De Salamander kunt u zien hoe deze houtzaagmolen stammen tot planken zaagt met behulp van de wind.

Meevaren met de pakschuit
Pakschuit Nooitgedacht zal een gratis pendeldienst onderhouden tussen Voorburg en Leidschendam en daarmee zeker bijdragen aan de beleving van ons culturele erfgoed. Graag tot 13 april!


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht Erfgoedpodium Leidschendam-Voorburg.
Foto's: Michel Groen.

Foto boven dit bericht: kraampjes in het Huygenskwartier

E G Molen De Vlieger1
                                                     
Molen de Vlieger (foto: Michel Groen)

E G Oude Kerk   Schatten aan de Vliet Fietsroute
                                                    De Oude Kerk - schatten aan de Vliet fietsroute (foto: Michel Groen)

E G salamander
                                                    Molen De Salamander (foto: Michel Groen)