Twee zwanen zijn woensdagmiddag vast komen te zitten in een sloot aan de Dokter van Zeelandstraat in Leidschendam.

De brandweer moest eraan te pas komen om de dieren te redden omdat ze niet meer zelfstandig uit het water konden komen.  Een volwassen zwaan kan wel een spanwijdte hebben van 2,40 meter. Hierdoor hebben ze veel ruimte nodig om op te kunnen stijgen.

Twee zwanen (vermoedelijk op zich naar een plek om te gaan broeden) waren geland in 'een bak met water' aan de Dokter van Zeelandstraat. Hoewel op het eerste gezicht ruim genoeg leek, was het toch te klein om weer op te kunnen stijgen. De dierenambulance en later ook de brandweer werd erbij geroepen. 

Volgens calamiteitenwebsite Regio15 is dat in eedere jaren ook gebeurd. Ook toen heeft de brandweer de zwanen verplaatst naar open water. En ook dit jaar vroeg de dierenambulance de brandweer er weer bij, om de zwanen te helpen op weg naar open water.

In eerste instantie probeerde de brandweer de zwanen te benaderen met een team in waadpakken, maar de zwanen wisten steeds te ontsnappen. Daarom werd een duikwagen ter plaatse geroepen, waarmee nog eens vier mensen het water in konden gaan. Met een linie van 6 mensen in het water lukte het uiteindelijk de zwanen te vangen. Ze werden vervolgens vrijgelaten in een andere sloot in de buurt, waar ze meer ruimte hebben om op snelheid te komen en direct toegang hebben tot de Vliet.

Door: Karin van der Spek
Bron en foto: Regio15/Rene Hendriks