XR Guerrilla Fashion verspreidt alweer tweedehandskleding als protest tegen fast fashion.

Op zaterdag 25 mei hebben activisten van Extinction Rebellion kleren weggegeven aan klanten van de H&M, Zara, Pull and Bear, Nike, The Sting en New Yorker in de Mall of the Netherlands. Ze houden de winkelketens verantwoordelijk voor het schaden van het klimaat en mensenrechten, en willen met deze actie daar bekendheid aan geven.

Landelijke actie
Het is niet de eerste keer dat Extinction Rebellion (XR) deze actie in Leidschendam uitvoert. Maar deze keer was hun actie deel van een nationaal actieweekend: in meer dan 80 winkels, in 27 steden in Nederland liepen de activisten, onherkenbaar, elk met een paar kledingstukken bij zich, de winkels in, om tweedehandskleding in de rekken te hangen. Ook München, Duitsland, deed mee, vooruitlopend op een mogelijke Europese campagne.

Aan de opgehangen kleding hangen felgekleurde labels, waarop “Neem mee!” en “Gratis!” staat. Daarnaast staat er informatie op over hoe de fastfashionindustrie bijdraagt aan de opwarming van de aarde, terwijl werknemers als vuil behandeld worden.
De vraag die Guerrilla Fashion stelt, is: "Zou het niet mooi zijn als kledingwinkels een plek waren waar tweedehandskleding een nieuw leven kan vinden?"

Leugens en greenwashing
Westfield Mall of the Netherlands schept graag op over het gevoerde duurzaamheidbeleid, maar wat zijn ledverlichting, groene energie en twaalf vogelhuisjes waard, als het complex maar liefst 95 fastfashionzaken huisvest?
De mode-industrie is verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van de hele Europese Unie. De uitstoot van broeikasgassen draagt in grote mate bij aan de opwarming van de aarde.

Daarbovenop is de retailsector één van de slechtst betalende werkgevers van Nederland, waardoor XR Den Haag deze winkels en het hele winkelcentrum (in de huidige vorm)niet in deze tijd, en niet in dit land vindt passen. De boodschap is dus: verander, of verdwijn!

"Stop de overproductie!"
Op de website van XR Guerrilla Fashion staat uitgebreid uitgelegd wat er van de modebedrijven verwacht wordt, onderverdeeld in vier harde eisen: 1. Vertel de waarheid. 2. Stop de overproductie. 3. Behandel werknemers eerlijk. 4. Promoot duurzame alternatieven. Daarin wordt onder andere geëist dat fastfashionbedrijven geen reclame meer maken, maar ook dat de lobby voor het laaghouden van het minimumloon gestaakt wordt.

Met nog veel meer!
Extinction Rebellion komt vaak in het nieuws met disruptieve acties, zoals wegblokkades. Maar actievoeren hoeft niet altijd op te vallen. En hoewel de strijd tegen fast fashion een serieuze zaak is, hoeft dat de pret niet te drukken:“Wat mij hoopvol stemt, is dat er in het winkelcentrum "De Malle van Nederland" weer enkele winkels bij zijn gekomen die "onze collectie" hebben aangenomen. Eén fastfashionwinkel heeft sinds vandaag zelfs enkele items van onze collectie hangen op de mannequins in de etalage!”

Tot nu toe blijft een reactie van de bedrijven uit. Een woordvoerder van Guerrilla Fashion laat weten: "Dat is teleurstellend, maar niet onverwacht. We hebben nu laten zien dat het hele land ze in de gaten houdt. We gaan ervan uit dat ze op het hoofdkantoor weten dat wij het menen als we zeggen: we komen terug, met nog veel meer!"

Wat is Extinction Rebellion?
Extinction Rebellion (XR) is een mondiale burgerbeweging die zich inzet om het leven op aarde te behouden. Rebellen van XR zetten druk op overheden en bedrijven – met vreedzame, creatieve en ontregelende acties – om te zorgen dat deze in actie komend tegen de klimaat- en ecologische crisis. Sinds de oprichting in 2018 is XR een van de snelst groeiende burgerbewegingen ter wereld. XR brengt gewone mensen, uit alle delen van het land en van alle leeftijden, bij elkaar. In Nederland maakt een grote meerderheid zich zorgen over het leven van huidige en toekomstige generaties. Deze tendens is terug te zien in de beweging; iedere maand zijn er meer lokale XR-groepen actief.


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht Extinction Rebellion (XR) / Guerrilla Fashion.

XR MotN 7
XR MotN 8