Gesteggel in Leidschendam over een stukje gemeentegrond waarop een wooncomplex voor jongeren moet worden gebouwd.

Een ondernemer uit Leidschendam stapt naar de rechter, omdat hij vindt dat de verkoop niet eerlijk is gegaan. Dit meldt onze mediapartner Omroep West.

Hij had ook mee willen dingen naar de grond. "De kaarten op de borst houden, negeren en wel een hand uitsteken naar een externe projectontwikkelaar. Het is ongehoord", zei zijn advocaat in de rechtszaal.
Ronald Smeijers is de eigenaar van vier bedrijfspanden in Leidschendam-Zuid. Hij heeft een IT-bedrijf waar 60 mensen werken en huurt 20 parkeerplaatsen op de plek waar straks een appartementencomplex voor 160 jongeren moet komen. Die parkeerplekken heeft hij hard nodig, maar raakt hij straks kwijt. "Ik ben niet tegen het realiseren van woningbouw en ook niet op die locatie, maar ik ben tegen de verkoop van gemeentegrond aan de projectontwikkelaar."

Op het terrein van een oude timmerfabriek en op een klein stukje gemeentegrond aan de Vlietweg worden huurappartementen voor jongeren tussen de 18 en 28 jaar gebouwd. De zaak draait om die 395 vierkante meter gemeenteplantsoen. 'Snippergroen,' volgens de advocaat van projectontwikkelaar 1828 Groep.

Maar dat stukje groen is essentieel voor het bouwproject. "De gewenste sociale woningbouw kan alleen worden gerealiseerd op die locatie indien het perceel van de gemeente wordt betrokken bij het door 1828 geplande bouwproject", erkent de advocaat van de gemeente. Extra wrang: op de plek van het gemeenteplantsoen komen parkeerplaatsen voor de bewoners van de appartementen.

Daarover is Smeijers verbolgen. "Parkeren in Leidschendam-Zuid is nu al een megagroot probleem. De projectontwikkelaar mag parkeerplaatsen regelen op gemeentegrond, terwijl ik ook parkeerplekken nodig heb voor het personeel van het IT-bedrijf. Als er geen parkeermogelijkheden zijn, zal het bedrijf de gemeente noodgedwongen moeten verlaten. Dat betekent dat 60 arbeidsplaatsen komen te vervallen. En dat geldt ook voor andere bedrijven aan de Nieuwstraat."

Twintig parkeerplekken huren
De ondernemer huurt al sinds 2015 vier parkeerplaatsen op het terrein van de oude timmerfabriek en later nog zestien plekken bij een bewoner van de Vlietweg met een groot erf. "Om de buren niet tot last te zijn. Met deze oplossing is het parkeerprobleem in deze hoek van Leidschendam-Zuid voor iedereen net behapbaar."

In het verleden heeft Smeijers de gemeente meerdere keren gevraagd of hij het stuk gemeenteplantsoen mocht kopen, maar hij zegt dat hij nooit reactie kreeg. In 2022 hoort hij dat er sociale woningbouw komt en dat het stukje groen wordt verkocht aan de projectontwikkelaar. "In de voorfase van het project had aangekondigd moeten worden dat het stuk gemeentegrond aangeboden zou worden."
Als gemeenten bouwgrond of een gebouw willen verkopen en er zijn meer geïnteresseerden, dan moeten die de gelegenheid krijgen om mee te dingen. Er moet een openbare selectieprocedure georganiseerd worden en criteria opgesteld op grond waarvan de koper uiteindelijk wordt uitgekozen. Daarnaast moet de gemeente vooraf duidelijkheid scheppen over de beschikbaarheid van de grond, de selectieprocedure, het tijdschema en de selectiecriteria. Zo krijgen geïnteresseerden gelijke kansen.

Volgens de advocaat van de gemeente is de ondernemer nooit een serieuze gegadigde geweest. "Hij is geen directe buur, heeft geen vergelijkbaar plan ingediend en geen bod gedaan. Hij heeft slechts geopperd het perceel als parkeerruimte te gebruiken. Maar de gemeente is op die locatie alleen bereid om mee te werken aan woningbouw."

Openbare aanbieding
De rechter moet beslissen of Ronald Smeijers alsnog de gelegenheid moet krijgen om mee te dingen naar het stukje gemeentegrond. Maar dat zal het begin zijn van nog een lange procedure. "Als ik gelijk krijg, gaat de grond niet automatisch naar mij. Er komt dan waarschijnlijk openbare aanbieding", zegt de ondernemer na afloop van de zitting.
Voor de projectontwikkelaar en veel woningzoekenden zou dat een flinke blamage zijn. De advocaat van de 1828 Groep benadrukt nog maar eens hoe noodzakelijk het is dat de woningen er komen. "Dit is echt een uniek plan. Er wordt invulling gegeven aan een hele grote behoefte." Zo'n 2800 geïnteresseerden hebben zich tot nu toe bij de projectontwikkelaar gemeld om op de hoogte te worden gehouden van het bouwproject.


Door: Peter van der Aar.
Bron: omroepwest.nl
Tekst: Anniek Enthoven.
Foto: de oude timmerfabriek die plaats moet maken voor woningbouw (foto: Omroep West).