Adriaan Bontebal geëerd met gedicht op muur Kerkstraat, Leidschendam.

Wethouder Cultuur, Marcel Belt, onthulde op vrijdag 7 juni het derde muurgedicht dat is aangebracht op initiatief van de Stichting Buitengedichten Leidschendam-Voorburg. Het gedicht getiteld ‘Boksbal’ is van de hand van de overleden Haagse dichter Adriaan Bontebal, die in 1952 als Aad van Rijn vrijwel om de hoek in Leidschendam ter wereld kwam. Er waren diverse sprekers, waaronder Sjaak Bral, Theo van Rijn, een broer van Aad, huiseigenaar Leon de la Croix en de voorzitter van de Stichting Charlotte Bos.

Over Adriaan Bontebal
Pseudoniem van de Haagse dichter en schrijver Aad van Rijn, (Leidschendam 28 mei 1952 - Den Haag 11 februari 2012). Bontebal was een vertegenwoordiger van de anarchistische, Haagse kraakbeweging en schreef zijn gedichten en miniaturen met een groot gevoel voor humor en met oog voor de details van het alledaagse leven. Hij debuteerde in 1988 met zijn bundel ‘Een goot met uitzicht’ en werd bekend door zijn voordrachten door het hele land en door zijn optredens in 1998 met de Haagse cabaretier Sjaak Bral. Adriaan Bontebal was een aantal jaren verbonden aan het VPRO-radioprogramma ‘Music Hall’. Door een motorongeluk verloor hij een been en bewoog hij zich voort met een prothese. Dat verhinderde hem niet ook daarover harde grappen te maken.

Over de Stichting Buitengedichten Leidschendam-Voorburg
De Stichting zet zich in voor het aanbrengen van poëzie in de openbare ruimte (op woonhuizen, gebouwen, scholen en bruggen). Hiermee hopen we voorbijgangers te raken, ook mensen die weinig met poëzie hebben. Een gedicht laat je nadenken, even uit je gewone doen zijn. Een muurgedicht wordt onderdeel van de buurt. Als je langsloopt is het alsof je een goede bekende tegenkomt. Dat is waardevol. Boksbal is het derde gedicht dat op ons initiatief wordt gerealiseerd. Eerdere gedichten zijn aangebracht op basisschool De Cascade in Voorburg en op de hoek Franse Kerkstraat/Zwartepad in het Huygenskwartier Voorburg.


Door: Peter van der Aar.
Tekst: stichting Buitengedichten Leidschendam-Voorburg.
Foto's: Ap de Heus.
Video: Lotte van Duijn en Petra Oliehoek-van Es.Ap   Bontebal buitengedicht 02
Ap   Bontebal buitengedicht 03
Ap   Bontebal buitengedicht 04
Ap   Bontebal buitengedicht 05
Ap   Bontebal buitengedicht 06
Ap   Bontebal buitengedicht 07
Ap   Bontebal buitengedicht 08
Ap   Bontebal buitengedicht 09
Ap   Bontebal buitengedicht 10
Ap   Bontebal buitengedicht 11