-
-
Omwonenden en natuurorganisaties maken bezwaar tegen de nieuwbouwplannen naast stadstuin Rusthout in Leidschendam.
Een oud kantoorgebouw wordt gesloopt en daarvoor in de plaats komen zo'n 150 appartementen, een bedrijfsruimte en een verpleeghuis met twintig kamers. Voor het bouwproject worden veertig bomen gekapt midden in de centrale groenzone van de gemeente. Dit schrijft Anniek Enthoven op omroepwest.nl.
"Al dit groen gaat weg", zegt Sander Wennekers van de Algemene Vereniging voor Natuurbescherming, terwijl hij om zich heen wijst. "Het is nu een mini-bos, maar er blijft niets van over. In de stadstuin kijk je straks tegen een stenen muur aan."
Ook Duurzaam Leidschendam en het bestuur van de stadstuin maken zich zorgen over de bouwplannen op een steenworp afstand van de Mall of the Netherlands.
'Totale kaalslag'
Het kantoorpand dat op de hoek van de Van Ruysdaellaan staat, wordt afgebroken en moet plaats maken voor een complex dat vijf keer zo groot is en zeven verdiepingen telt.
"De hele kavel wordt bebouwd. In het midden komt een verdiepte parkeergarage en in de binnentuin komen wat plantenbakken en kleine bomen. Het wordt een totale kaalslag", verzucht Wennekers.
Er is een kapvergunning aangevraagd voor dertien bomen op het eigen terrein van de ontwikkelaar en 27 bomen op gemeentegrond. De bomen op het eigen terrein moeten door de ontwikkelaar één op één worden gecompenseerd.
'"Ter compensatie van de bomen op gemeentegrond wordt voor een waarde van 30.000 euro groen teruggeplaatst", legt een woordvoerder van de gemeente Leidschendam-Voorburg uit.
Spandoeken aan balkons
De omwonenden vinden dat een wassen neus. "Waar stenen staan, kunnen geen bomen groeien. Wat hier nu staat aan bomen, is straks gewoon weg", zegt Peter Kortenhorst.
Hij woont op de vierde etage van het appartementencomplex dat uitkijkt op de stadstuin en het park. Aan zijn balkon en dat van vele andere bewoners hangt een groot groen spandoek met de tekst: behoud de groene zone.
'De long van Leidschendam-Voorburg', zo noemt Kortenhorst de groene strook die dwars door de gemeente loopt. Ook Wennekers benadrukt hoe belangrijk de centrale groenzone is.
"Naast woningen bouwen, heeft de gemeente de plicht om de groenzone te behouden en zelfs te versterken. Dat is belangrijk vanwege hittestress, biodiversiteit en de leefbaarheid van de omgeving. Kijk eens wat een prachtig wandelgebied dit is."
Veel dood hout in bomen
Volgens de gemeente is er rekening gehouden met de groenzone. "Al zullen in het kleine deel van het projectgebied dat is gelegen binnen de groene structuur de bomen worden gekapt."
Er is onderzoek gedaan naar de staat van de bomen op het bouwterrein en daaruit blijkt dat de kwaliteit redelijk tot matig is. "In vrijwel alle bomen is dood hout zichtbaar." Door de kap en de aanplant van nieuwe bomen zal de groene structuur verbeteren, zegt de gemeentewoordvoerder.
Diverse soorten broedvogels
Peter Kortenhorst schudt zijn hoofd. "Dit is een heel slecht idee. We zijn niet tegen woningbouw, we begrijpen dat er een woningtekort is, maar we zijn tegen deze massaliteit. Zet er een kleinschaliger gebouw neer dat niet boven de boomtoppen uitsteekt."
Natuurliefhebber Wennekers houdt zijn hart vast voor de biodiversiteit in het gebied. "Er zitten hier 27 soorten broedvogels. Hoe dit voor hen afloopt, is moeilijk te voorspellen, maar het wordt altijd minder."
Zowel de drie natuurorganisaties als de omwonenden tekenen bezwaar aan tegen de plannen. "Het enige wat we kunnen doen als de gemeente niet wil luisteren, is naar de rechter stappen", zegt Kortenhorst.
Ook Wennekers sluit dat niet uit. "We reiken de gemeente de hand, maar als ze die afwijst dan overwegen we een gang naar de rechter. Dat doen we niet graag, maar wel voor zoiets principieels."
Start van de bouw
De gemeente Leidschendam-Voorburg lijkt niet voornemens de plannen te wijzigen. Op de website van de gemeente staat dat de start van de bouw gepland staat voor het vierde kwartaal van dit jaar, afhankelijk van een eventueel beroep bij de Raad van State.
'="Het groen rondom het nieuwe woongebouw wordt verbeterd. Dat betekent dat in waarde meer groen wordt toegevoegd dan er nu gekapt gaat worden. Het bouwplan krijgt daarnaast een kwalitatief hoogwaardige openbare groene ruimte op het parkeerdak", besluit de gemeentewoordvoerder.
Door: Peter van der Aar.
Bron: omroepwest.nl.
Tekst: Anniek Enthoven.
Foto: Zo komt het wooncomplex aan de Van Ruysdaellaan eruit te zien (© gemeente Leidschendam-Voorbirg)