De gemeente gaat de Veursestraatweg tussen de Noordsingel en de gemeentegrens met Voorschoten opnieuw inrichten.

Langs de hele weg komen bomen, alle kruispunten worden voorrangskruispunten en krijgen een middenberm zodat het makkelijk en veiliger wordt om de weg over te steken. De bebouwde komgrens schuift op naar de gemeentegrens met Voorschoten. Daarmee wordt de maximumsnelheid verlaagd van 60 naar 50 km per uur. Dit zorgt voor een veiligere weg met minder geluidsoverlast en luchtvervuiling voor de omgeving. De gemeenteraad besluit in oktober 2024 over het plan.

Wethouder mobiliteit, Jeffrey Keus: “Samen met bewoners hebben we gekeken naar het beste ontwerp van de weg. Zo kwamen we tot goede keuzes die zorgen voor optimale verkeersveiligheid en bereikbaarheid inclusief een vernieuwde fietsaanpak. Met dit plan komt er met de groei van het aantal woningen een toekomstbestendige weg door een groen gebied waar het fijn wonen is.”

Nieuwe inrichting
De komende jaren worden er ongeveer 555 nieuwe woningen gebouwd in verschillende woningbouwprojecten langs de Veursestraatweg. Om ervoor te zorgen dat de bestaande en nieuwe woningen goed bereikbaar zijn, komen er 2 twee extra aansluitingen op de Veursestraatweg en worden de bushaltes verplaatst naar een centralere plek. Alle kruispunten worden voorrangskruispunten en krijgen een middenberm zodat het makkelijk wordt om de weg over te steken. Voor fietsers komt er een nieuwe fietsoversteek bij tussen Vlietvoorde en de Noortheylaan, als onderdeel van het regionale fietsnetwerk.

Binnen de bebouwde kom – vanaf de Noordsingel tot iets voorbij de Parnashofweg - komt er een enkele bomenrij in de middenberm van de Veursestraatweg. Buiten de bebouwde kom is meer ruimte en komt er aan weerszijden van de weg een bomenrij. Hiermee past de weg goed in het groene landschap tussen Leidschendam en Voorschoten.

Maximumsnelheid naar 50 km per uur
Met het verplaatsen van de grens van de bebouwde kom naar de gemeentegrens met Voorschoten wordt de maximumsnelheid voor motorvoertuigen verlaagd van 60 naar 50 km per uur. Daarnaast krijgt de weg nieuw geluiddempend asfalt. Deze maatregelen zorgen voor minder geluidsoverlast en luchtvervuiling voor de omgeving.

Participatie en besluitvorming
Tijdens bewonersavonden en in een aparte werkgroep hebben bewoners in een eerder stadium meegedacht over het ontwerp van de weg. Daarnaast heeft de gemeente met aanwonenden en ondernemers aan de Veursestraatweg gesproken over onder meer de aanpassing van hun inritten. Met Provincie Zuid-Holland en gemeente Voorschoten is afgestemd over het verplaatsen van de bebouwde komgrens naar de gemeentegrens van Voorschoten en het aanpassen van het kruispunt met Haagwijk.

De gemeenteraad besluit naar verwachting op 8 oktober over de plannen voor herinrichting van de Veursestraatweg. De uitvoering vindt plaats vanaf de tweede helft van 2025.


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht gemeente Leidschendam-Voorburg.
Foto: gemeente Leidschendam-Voorburg.