Op 3 oktober is er een lezing over de geschiedenis van het sluisgebied. Deze lezing is gemaakt omdat De Stichting Vrienden van de Dorpskerk en de Vereniging Erfgoed Leidschendam vinden dat het nodige is gemist bij de televisie uitzending 'Denkend aan Holland'.

Het was de televisieuitzending van André van Duin en Janny van der Heijden, waarbij zij de uitzending startten in Leidschendam zonder een woord te wijden aan de geschiedenis van de sluis.

Daarom houdt de Stichting en de Vereniging dit jaar een lezing over de geschiedenis van het sluisgebied. Wanneer werd het sluisgebied voor het eerst bewoond? Wanneer is de Vliet gegraven? Wie was koning Ezeloor en waarom is die naam bewaard gebleven? Waarom ligt er eigenlijk een sluis in Leidschendam en wanneer werd die aangelegd? Dat zijn een aantal van de onderwerpen die aan de orde komen. Verder wordt stilgestaan bij de ontwikkelingen door de eeuwen heen rond de sluis. Hoe was de zorg geregeld? Hoe was de brandweer georganiseerd? Welke rol speelde de sluis in het leven van alle dag? In het verleden maar ook nu nog.

Aan de hand van tekeningen, foto’s en bewegende beelden wordt hier dieper op ingegaan in een ongeveer 2 uur durende presentatie.
U zult worden teruggenomen in de tijd. Hoe oefenden men vlak na de oorlog bijvoorbeeld met politie en ambulancepersoneel bij een in scene gezet ongeval naast de sluis?

Drie inleiders van de Stichting en de Vereniging zullen de presentatie op donderdag 3 oktober voor hun rekening nemen. U bent daarbij van harte welkom. De presentatie start om 20.00 uur en de zaal is open vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis.


Door: Nahira Martina
Illustratie/ Foto: Stichting Vrienden van de Dorpskerk Leidschendam