Samen met het hoogheemraadschap van Rijnland en de bewoners van Stompwijk werkt de gemeente aan de herinrichting van de Doctor van Noortstraat.

De verwachting is dat het concept wegontwerp begin 2024 klaar is en dat in het 3e kwartaal van datzelfde jaar gestart kan worden met de herinrichting van de weg.

Van idee naar ontwerp

Een korte terugblik
Op basis van ideeën en wensen vanuit de omgeving in 2021 en 2022, zijn inrichtingsvarianten voor de weg gemaakt
Ook de Adviesraad Stompwijk heeft een advies uitgebracht en gekozen voor een voorkeur inrichtingsvariant. Die variant is uitgewerkt tot het voorlopig wegontwerp. De gemeenteraad stelde dit voorlopige ontwerp op 12 juli 2022 vast
De Doctor van Noortstraat is naast een weg ook een dijk die het achterliggende gebied beschermt tegen water. De dijk heeft hiervoor een bepaalde hoogte nodig en moet -ook op termijn- blijven voldoen aan de eisen van het hoogheemraadschap van Rijnland. Daarom pakken de gemeente en Rijnland de herinrichting van de weg en de dijkverbetering op in 1 werk. Begin 2023 sloten zij daarvoor een samenwerkingsovereenkomst
Van voorlopig ontwerp naar definitief ontwerp
Momenteel werken de gemeente, het hoogheemraadschap van Rijnland en de aannemer (ook wel het bouwteam genoemd) het voorlopig ontwerp uit tot een concept definitief ontwerp. Zij verwachten dit concept begin 2024 tijdens een informatieavond te kunnen toelichten aan inwoners van Stompwijk. Tijdens de avond kunnen inwoners ook hun reactie geven op het wegontwerp. Het bouwteam verwerkt die reacties waar mogelijk in de definitieve plannen. Als het definitieve wegontwerp gereed is, wordt het ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad.

Tussenevaluatie eenrichtingsverkeer
In juli dit jaar startte een proef voor eenrichtingsverkeer op de Doctor van Noortstraat. Belangrijkste doel was het doorgaande verkeer naar de Veenpoldersweg te sturen en zo verkeer uit het dorp te weren. Om het effect van de proef te beoordelen, voerde de gemeente in oktober op een aantal locaties in Stompwijk verkeersmetingen uit. Daaruit blijkt dat een groot deel van het doorgaande verkeer gebruikmaakt van de Veenpoldersweg en dat op verschillende locaties harder gereden wordt dan is toegestaan. Het is dus nodig om extra maatregelen te treffen om de snelheid van weggebruikers te remmen.

De komende maanden vinden gesprekken plaats met de Adviesraad en klankbordgroep. Hun bevindingen en de ervaringen vanuit deze proef neemt het bouwteam mee bij de verdere uitwerking van het wegontwerp.

Planning herinrichting (onder voorbehoud)
Tot begin 2024: uitwerken van het voorlopige ontwerp tot het definitieve wegontwerp
1e kwartaal 2024: informatieavond over het definitieve wegontwerp
2e kwartaal 2024: vaststelling door de gemeenteraad
Vanaf 3e kwartaal 2024: start werkzaamheden
Eerst onder de weg, dan aan de weg
Voordat gestart kan worden met de herinrichting van de weg, moeten eerst werkzaamheden onder de weg worden uitgevoerd. Naast de aanleg van glasvezel gaat het om het vervangen van verschillende elektriciteitskabels en de riolering. Het werk aan de elektriciteitskabels heeft een belangrijke invloed op de planning van het algehele project. Naar verwachting start het werk aan de kabels begin 2024. De betreffende netbeheerder (Stedin) informeert omwonenden nog over de exacte planning hiervan.

Op de hoogte blijven?
Eenvoudig en snel op de hoogte blijven van het project? Download dan de gratis ’Werk in de Wijk’-app en typ in de zoekbalk (in de app): Herinrichting Doctor van Noortstraat. Liever geen app downloaden? Kijk dan op de projectpagina op de website voor meer informatie.


Door: Peter van der Aar.
Bron: gemeentelijke  website lv.nl.