Op zaterdag 20 juli tussen 13:00 en 15:00 uur vraagt de gemeente aan bezoekers van de Stompwijkse Paardendagen op de Landleven Fair welk erfgoed ze kennen en belangrijk vinden.

In de gemeente Leidschendam-Voorburg zijn veel locaties, parken, gebouwen en verhalen uit vroegere tijden te vinden. Dit zijn onderdelen van het erfgoed van de gemeente. Om te weten te komen wat erfgoed voor haar inwoners betekent, voert de gemeente een inventarisatie uit. Na de bezoeken in Voorburg en Leidschendam is nu Stompwijk aan de beurt.

Erfgoed
Erfgoed kan tastbaar zijn zoals een gebouw of een object, bijvoorbeeld Molen de Salamander of een oude Romeinse vondst uit de grond. Maar ook niet-tastbaar, zoals gebruiken, streekgerechten, muziek en terugkerende feesten zoals de Stompwijkse Paardendagen. Ook dit is erfgoed. Materieel én immaterieel erfgoed vormen onze identiteit. Ze laten samen zien wat belangrijk is om te bewaren voor latere generaties. Erfgoed is niet alleen oud; het kan elke dag ontstaan. Een mooi voorbeeld hiervan is het zeer gewaardeerde ‘Opa’s veldje’ aan de Mariannelaan in Voorburg.

Waarom is erfgoed belangrijk?
De gemeente is geworden tot wat het nu is door alle bijdragen van eerdere generaties. Door erfgoed te bestuderen, kunnen onderbouwde keuzes voor de toekomst worden gemaakt. Daarvoor laat de gemeente dit jaar een gebiedsbiografie schrijven. In de gebiedsbiografie staat het erfgoed beschreven dat ruimtelijk nu nog terug te vinden is. Maar ook het niet tastbare erfgoed is belangrijk. De ontmoetingen met de inwoners bieden de kans om nieuw erfgoed te signaleren en kennis aan te vullen die misschien (nog) niet op papier staat.

Want iedereen draagt erfgoed mee en geeft er mede vorm aan, of je nu het poldergemaal De Antagonist of De Molendriegang bezoekt, of met lekker weer een ijsje eet aan de sluis vanwege het prachtige uitzicht. Met het behoud van erfgoed ontstaat er niet alleen verbondenheid met de geschiedenis, maar ook inspiratie voor de toekomst.

Zie ook www.lvverrast.nl voor meer informatie over cultureel erfgoed.


Door: Peter van der Aar.
Bron: gemeentelijke website lv.nl.