Zaterdag 20 juli hield de Partij voor de Dieren Zuid-Holland een stilteprotest om aandacht te vragen voor dierenleed tijdens de Stompwijkse Paardendagen.

Dit jaar was de 113e editie van het evenement. De partij constateerde verschillende misstanden en demonstranten werden met eieren bekogeld.

Weinig water en hittestress
Tijdens de paardendagen zag de Partij voor de Dieren dat het niet goed ging met de dieren. De paarden hadden volgens de partij last van hittestress, omdat er weinig tot geen bescherming tegen de zon was. Ze hadden ook weinig toegang tot drinkwater. Tijdens het ringsteken op vrijdagavond en de springwedstrijd op zaterdagmiddag vertoonden de paarden stresssignalen.

"De paarden trokken met hun mond, sperden hun neusvleugels wijd open en draaiden met hun ogen," vertelde Natasja Verkaik van de Partij voor de Dieren. Ook was het terrein glad door regen, waardoor een paard uitgleed. Daarnaast moest een jong veulen van enkele maanden oud meedoen met een rijtuig. De partij heeft deze bevindingen gemeld bij de NVWA.

Begkogeld met eieren
Vrijwilligers van de Partij voor de Dieren stonden vroeg bij de ingang om te protesteren tegen het gebruik van paarden voor vermaak. Na het protest werden de demonstranten door een groep jongeren met eieren bekogeld en konden niet wegkomen. Ze belden de politie, maar na een half uur was er nog steeds geen politie aanwezig. De jongeren sloten de demonstranten opnieuw in bij hun vertrek.

De demonstratie was vooraf aangemeld bij de gemeente Leidschendam-Voorburg. Daarbij gedroegen de demonstranten zich rustig en niet-provocerend. Verkaik: "Demonstratierecht is een grondrecht en moet altijd beschermd worden. Het is triest dat de politie niet kwam toen de veiligheid van de demonstranten in gevaar was."


Door: Karin van der Spek
Bron en foto: persbericht Partij voor de Dieren