Pieter Uittenbogaard, docent Economie op het Sint Maartenscollege in Voorburg is uitgeroepen tot Leraar van het Jaar 2023 in het voortgezet onderwijs.

Samen met demissionair minister van Primair en Voortgezet Onderwijs, Mariëlle Paul, maakte Andrew Niemeijer, voorzitter van de Stichting Leraren van het Jaar, de winnaars op donderdag 5 oktober tijdens een onderwijscongres in Laren bekend. 

Uittenbogaard is van mening dat leraren een cruciale rol vervullen in een wereld waarin desinformatie op de loer ligt. Zijn missie: zijn leerlingen hiertegen wapenen en ze een solide basis aan kennis bieden. 

Pieter heeft een bredere blik dan alleen het eigen klaslokaal en loopt niet weg voor verantwoordelijkheden, aldus de jury. Dit onderwijskundig leiderschap vond de jury van doorslaggevende waarde. ‘Hij vindt het belangrijk dat leraren een verhaal hebben en is in staat zijn eigen verhaal te verbinden aan zijn manier van lesgeven. Pieter wil de leerlingen graag wereldwijzer maken. Hierbij wetenschappelijke inzichten inzetten vindt hij van belang.’

Stichting Leraar van het Jaar
De verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door de stichting ‘Leraar van het Jaar’. De vier winnaars worden door een vakjury gekozen uit twaalf genomineerden, die door leerlingen, ouders en collega’s zijn voorgedragen. De vakjury bestaat uit leraren uit de verschillende sectoren en vertegenwoordigers van onderwijsorganisaties. 

De award staat symbool voor de erkenning en waardering voor alle leraren van Nederland. De winnaars zijn een jaar lang het gezicht van de beroepsgroep en ambassadeur binnen hun sector. Dat betekent dat ze gedurende het jaar op verschillende momenten het onderwijsvak promoten, participeren in onderwijsdebatten en zich inzetten voor thema’s die de kwaliteit van de beroepsgroep raken. 'Ik vind het een eer deze titel te mogen dragen. En het komende jaar zal ik extra mijn best doen een goed ambassadeur te zijn voor het Voortgezet Onderwijs' aldus Uittenbogaard.

Door: Karin van der Spek
Foto: de winnaars van de verkiezing 'Leraar van het Jaar 2023' met rechts Pieter Uittenbogaard (foto vo-raad)