In de afgelopen maanden is er al veel werk verzet om park Vreugd en Rust in Voorburg in oude glorie te herstellen.

En het is voorlopig nog niet klaar, men is nog bezig met de eerste fase. Wethouder openbare ruimte Marcel Belt: “Het is best een pittige klus om een park van dit formaat te herstellen. We doen dat in fasen, zodat het park tussendoor bruikbaar is en de restaurants en tennisclub bereikbaar blijven. Fasering is ook beter voor de natuur. De afgelopen maanden is desondanks al veel op de schop gegaan waaronder paden, bruggen, grasmatten en hekken. Inmiddels kunnen bezoekers van het park de eerste resultaten zien. ”

Wat is er al gedaan?
De paden in het park zijn hersteld en bestrooid met een grindlaagje. Vlakbij brasserie de Koepel en tennispark Vreugd en Rust is een fietsparkeergelegenheid gemaakt. De nieuwe paden op het eiland zijn aangelegd en het gras is ingezaaid. Het gras komt al tevoorschijn, maar voordat de dieren terug kunnen komen moet er eerst een goede grasmat liggen. Daar is tijd voor nodig. En om het gras rustig te laten groeien is het eiland nog afgesloten. Naar verwachting komen de dieren in het voorjaar (maart/april) weer terug. Het gaat hier dan om de zeldzame huisdierrassen, de zogeheten Oudhollandse rassen die bedreigd worden zoals Lakenvelderkoeien, de zwartblesschaap, de Nederlandse Toggenburger, de Nederlandse bonte geit, de Nederlandse witte geit en de Nederlandse landgeit. Organisatie Middin wil een aantal van deze dieren daar graag plaatsen om op deze manier het uitsterven van deze rassen tegen te gaan, maar ook omdat deze dieren al rond 1900 in het park rondliepen.

Wat gaat er nog gebeuren in deze eerste fase?
Inmiddels is er gestart met het plaatsen van de nieuwe historische parkbanken. Daarnaast is ook begonnen met de grote speelplek die over twee weken klaar is. Op het eiland plaatsen we, nadat de hekwerken voor de dierenweide in december zijn aangebracht, ook nog een paar kleine speeltoestellen. In het park liggen diverse nieuwe plantenvakken in het gazon. De locaties liggen vlakbij brasserie de Koepel, de voormalige kas bij tennispark Vreugd en Rust en restaurant Central Park. Binnenkort beplant de aannemer deze plantenvakken. Einde van het jaar komt de nieuwe brug en worden de nieuwe brugleuningen aangebracht. Naar verwachting is de eerste fase eind december helemaal gereed.

Wat gebeurt er in fase 2?
"In 2024 willen we met fase twee aan de slag met het herstel van de oude tuinmuren, aanplant van meer planten die dieren aantrekken en herstel van de loop van enkele paden en een nieuw dierenverblijf. Hiervoor wordt nog een voorstel aan de gemeenteraad voorgelegd."

Wethouder Belt: “Samen met Mooi Voorburg startten we met het herstellen van park Vreugd en Rust. Mede dankzij hun inzet, het meedenken van inwoners en ondernemers en een financiële bijdrage van de provincie Zuid-Holland hadden we dit niet alleen voor elkaar gekregen.”


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht gemeente Leidschendam-Voorburg.