Zaterdag 11 november zal de traditionele jaarlijkse Sint Maarten lampionoptocht in Voorburg weer worden gehouden voor de 72 ste keer.

Onafgebroken sinds 1950 wordt jaarlijks deze lampion optocht georganiseerd. Nu wordt er verzameld bij de Sint Martinuskerk aan het Oosteinde in Voorburg om 18.30 uur. Sint Maarten verwelkomt dan de aanwezigen vanuit de Martinustoren als Romeins Militair .

Om 18.40 vertrekt de lampion optocht door straten in de omgeving onder begeleiding van Rode Kruis EHBO ers, twee muziekkorpsen n.l. de Scoutingband uit Den Haag en Show & Marchingband Forum Hadriani uit Voorburg en komen ca. 19.15 uur weer terug bij het bordes/kerkplein van de Sint Martinuskerk. Hier wordt Sint Maarten welkom geheten door de burgemeester, worden er Sint Maarten liedjes gezongen, worden prijzen uitgereikt voor de mooiste lampionnen en krijgen alle kinderen een appel. Iedereen kan deelnemen aan deze lampion optocht, alle kinderen van alle scholen zijn met een lampion van harte welkom. Voor meer informatie www.sintmaartenlampionoptocht.nl

Sinds 1950 wordt de naamdag van St. Maarten- de patroon van Voorburg - op 11 november in Voorburg gevierd met een lampionoptocht door de straten. Kinderen kunnen- voor of na de lampion optocht - nog zelf langs de huizen gaan, een Maartensliedje zingen en een traktatie ontvangen. Gebruikelijk is dat bij de huizen waar een lichtje brandt kan worden aangemeld. Laat daarom een lichtje voor hen branden.

Wilt u thuis toch meezingen ? Op www.sintmaartenlampionoptocht.nl treft u nadere gegevens en de tekst en muzieknoten aan van een aantal bekende Sint Maartenliedjes.

Sint Maarten is al heel lang een bekende in Voorburg. In 960 na Chr. was er al een kapelletje in de oude dorpskern, later werd deze vervangen door een kerk die de naam Martinikerk kreeg. In 1530 ging deze kerk over in Hervormde handen en kreeg de naam Oude Kerk en Martini Kerk.

Op het aan de Vliet gelegen landgoed "Bijvliet" was van 1654-1842 een "schuilkerk" ingericht. Ongeveer op dezelfde plek aan het Oosteinde werd in 1893 de huidige Martinuskerk met zijn hoge spitse toren ingezegend. St. Maarten is de patroon van Voorburg. We komen zijn naam tegen in o.a. de kerken Oude of Martini Kerk, St. Martinus kerk, Sint Martinuslaan, de Scoutinggroep Sint Maarten, Woningbouwvereniging, de Mantel (van Sint Maarten), de Panden (van de mantel), St. Maartensschool en Maartens College.

Meer informatie en liedjes op www.sintmaartenlampionoptocht.nl


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht werkgroep Sint Maarten lampionoptocht.