Op donderdag 26 oktober heeft demissionair minister voor Primair en Voortgezet onderwijs Mariëlle Paul het Sint-Maartenscollege in Voorburg bezocht.

Dit deed zij om in gesprek te gaan met leerlingen en docenten over het conflict tussen Israël en Hamas.

Het conflict tussen Hamas en Israël zorgt ook in Nederland voor maatschappelijke onrust. Zowel in de politiek als in de maatschappij leidt dit tot spanning. De onrust komt ook de scholen binnen. Het conflict kan heel verschillende, heftige reacties oproepen bij leerlingen en tot spanning leiden in de klas.

Vanwege het slepende conflict zit de minister wekelijks bij de veiligheidsraad. Vandaaruit is de wens en noodzaak ontstaan om werkbezoeken te brengen aan scholen. Door in gesprek te gaan met leerlingen en docenten wil de minister meer gevoel krijgen bij de uitstraling van het conflict en de gevolgen daarvan voor het onderwijs. Het gesprek ging niet over wie voor en tegen is, maar hoe leerlingen er op school mee omgaan, hoe ze er thuis mee omgaan en wat zij ervan merken op school of in hun directe omgeving. De vraag 'wat leeft er nu' stond centraal.

In een intieme setting is zij, samen met een beleidsmedewerker van OCW, in gesprek gegaan met zeven bovenbouwleerlingen van het Maartens onder leiding van Jochem Mud, coördinator bovenbouw vwo in aanwezigheid van de rector, Ajolt Elsakkers. De minister gaf na afloop van het gesprek aan dat zij een heel positief gevoel heeft overgehouden aan het gesprek. “Ik merkte dat leerlingen met een heel verschillende achtergrond heel goed in staat zijn om met elkaar het gesprek te voeren”.

De leerlingen vonden het heel bijzonder om op deze manier met een minister in gesprek te kunnen gaan. “Iedereen was heel respectvol.” “Het blijft toch een gevoelig onderwerp, maar op school lukt het wel om erover te praten.”


Door: Peter van der Aar.
Bron  persbericht Sint Maartenscollege.
Foto's: Ap de Heus.
Video José Klaassen en Marcel Breeuwsma.



Sint Maartens bezoek minister Paul 2
Sint Maartens bezoek minister Paul 3
Sint Maartens bezoek minister Paul 4