Op donderdag 26 oktober is een Stolperstein geplaatst in de stoep. 

De Stolperstein is geplaatst voor het huis waar in de Tweede Wereldoorlog verzetsstrijder Antonius (Anton) Petrus Willebrordus van der Lugt woonde, Park Leeuwensteijn 5.
Anton van der Lugt was een idealistische werkgeversvoorman die al tijdens de oorlog met gelijkgezinden nadacht over de toekomst van Nederland en Europa na de bevrijding. De bezetter beschouwde dit als een daad van verzet. En strafte Anton met het concentratiekamp, waar hij stierf.

Anton werd geboren in Rotterdam op 26 maart 1903 als oudste zoon van een producent van emballagemateriaal en handel in hout. Hij studeerde in Delft en Tilburg en werd vervolgens voorzitter van de landelijke Katholieke Jonge Werkgevers Vereniging (KJWV). Omdat hij later in Den Haag ging werken, verhuisde hij in 1939 met zijn gezin naar Park Leeuwensteijn 5 in Voorburg.

Verzet
Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte Anton deel uit van een kleine groep van personen die vanuit diverse levens- en politieke beschouwingen van gedachten wisselde over de politieke en economische toekomst van het Europees continent. De activiteit van deze groep werd ‘Nachkriegsplanung’ genoemd en dat werd door de bezetter beschouwd als een daad van verzet.

In augustus 1944 werd Anton thuis gearresteerd. Hij werd aanvankelijk ingesloten in ‘het Oranjehotel’ in Scheveningen en later in Kamp Vught. Vervolgens werd hij gedeporteerd naar een werkkamp bij Sachsenhausen en belandde medio oktober 1944 in Neuengamme (bij Hamburg).

Kort daarna, op 26 oktober 1944, overleed hij daar, vermoedelijk aan uitputting en ontbering. Anton werd 41 jaar.

Onder belangstelling van bewoners, loco burgemeester Astrid van Eekelen en belangstellenden uit de buurt werd de Stolperstein geplaatst.

Stolperstein
Een struikelsteen is een messing plaatje van 10 cm x 10 cm met daarin gegraveerd naam en geboortedatum, dag van arrestatie en deportatie en plaats waar de voormalige bewoner is omgebracht. Het plaatje is bevestigd op een steentje van hetzelfde formaat. Dat steentje wordt in het trottoir voor het laatste woonadres aangebracht.

Stolpersteine zijn het meest bekend van Joodse slachtoffers, maar ze kunnen ook voor verzetsmensen en andere slachtoffers van het naziregime worden geplaatst. In Leidschendam-Voorburg zijn tot nu toe ruim 140 steentjes geplaatst voor Joodse slachtoffers, en enkele voor verzetsmannen. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig is in 1995 begonnen met dit project; ieder jaar komen er meer steentjes bij.


Door: Peter van der Aar.
Bron: website lv.nl.
Foto's: Stolperstein Anton van der Lugt en plaatsing Stolperstein Anton van der Lugt.


Stolperstein 2