Het was goed bedoeld: de borden die rector Ajolt neerzette met het symbool dat roken verboden is.

Met die borden op de stoep voor het Sint-Maartenscollege in Voorburg wilde hij zorgen dat leerlingen die de school uitkomen, andere leerlingen niet zien roken. Maar nu heeft hij van handhavers te horen gekregen dat de borden weg moeten. 'Dat snap ik echt niet', zegt de rector verbitterd. Dit meldt Omroep West op haar website.

"Zien roken doet roken." Met die gedachte zette rector Ajolt Elsakkers grote borden op de stoep voor de school. Hij wilde er op die manier voor zorgen dat leerlingen die roken, dat niet in het zicht doen van andere leerlingen.
"Wat kan daar mis mee zijn? Ik zag dat scholieren uit bijvoorbeeld de tweede en de derde klas die nog niet rookten, dat het jaar erop wel deden. Dat moet stoppen." De rector spreekt ook uit eigen ervaring. 'Ook ik ben ooit op het schoolplein begonnen met roken omdat ik dacht dat dat stoer en spannend was.'

Gemeente had zelf geen tijd
Het schoolterrein zelf is al rookvrij, maar de openbare ruimte eromheen niet. Hij vroeg het al een keer via de officiële weg: "Ik schreef in 2021 een brief aan de gemeente met de vraag om ook de zone om de school heen rookvrij te maken. Daar had de gemeente toen vanwege de corona-perikelen geen tijd voor", vertelt Elsakkers.
Als oplossing bedacht de rector dus de borden op de stoep. "Ik dacht: we gaan het zelf doen." De school heeft toen zelf nieuwe grote klapborden gekocht. "Met het personeel hebben we een schema gemaakt wie er in de pauzes naar buiten gaat om ook te handhaven."

Maar handhavers van de gemeente Leidschendam-Voorburg sommeerden na twee weken dat de borden weer weg moesten. "Omdat de stoep gemeentegrond is, kan alleen de gemeente daar een rookvrije zone instellen", reageert de gemeente.

Goed nieuws voor rector
Er is wel goed nieuws voor de rector: "Om dat goed te regelen, is het college van plan om beleid te ontwikkelen om het mogelijk te maken dat scholen naast hun wettelijk rookvrije schoolplein ook een rookvrije zone rondom de school in de openbare ruimte kunnen realiseren."
Vanwege het werk van Elsakkers komt het Sint-Maartenscollege als eerste in aanmerking: "Aangezien het hiervoor al het initiatief heeft genomen, zal dat de eerste school zijn waarbij het wordt geregeld zodra het beleid klaar is."


Door: Peter van der Aar.
Bron: omroepwest.nl.
Foto: rector Ajolt Elsakkers (foto: Omroep West)