Het bestuur van het Huygensmuseum in Voorburg heeft Tim Zeedijk (1976) benoemd tot directeur per 1 december 2023. Hij volgt Lea van der Vinde op die per 30 november terugtreedt.

Hiervoor was Zeedijk projectleider Tentoonstellingen bij museum Singer Laren en daarvoor Hoofd Tentoonstellingen bij het Rijksmuseum Amsterdam. Hij studeerde van 1998 tot 2003 kunstgeschiedenis aan Universiteit Utrecht.
Als directeur van het Huygensmuseum zal Tim Zeedijk de recente positionering als aantrekkelijk historisch museum verder uitbouwen en verstevigen. Met twee museale locaties in het centrum van Voorburg beschikt het Huygensmuseum over goed geïntegreerde faciliteiten om historisch inspirerende én actueel relevante tentoonstellingen te programmeren.

Tim Zeedijk: ‘Voor het Rijksmuseum en museum Singer Laren heb ik tentoonstellingen gemaakt over kunst en geschiedenis. In het Huygensmuseum stappen bezoekers letterlijk over een historische drempel, rechtstreeks in de 17de eeuw van Rembrandt en Constantijn en Christiaan Huygens. Kunst en wetenschap onder één dak. Van daaruit zijn tal van lijnen te trekken naar de hedendaagse beleving van die bijzondere geschiedenis en wat die voor ons vandaag betekent. Ik kijk er erg naar uit om met de staf van het Huygensmuseum en een grote groep enthousiaste vrijwilligers samen een aantrekkelijke programmering te maken.’

Over het Huygensmuseum
Het Huygensmuseum in Voorburg beschikt over twee locaties. De eerste is Hofwijck dat in 1642 in gebruik werd genomen en de buitenplaats was van de dichter, musicus, geleerde, kunstkenner en de secretaris van de Prinsen van Oranje, Constantijn Huygens. Zijn zoon Christiaan Huygens is één van de meest invloedrijke wetenschappers die Nederland heeft voortgebracht. De laatste acht jaar van zijn leven woonde hij op Hofwijck. In Hofwijck staan de levens en het werk van vader en zoon Huygens centraal.

De tweede locatie is het voormalig Notarishuis uit 1805 in het historisch centrum van Voorburg. Hier vinden wisselende tentoonstellingen plaats met permanente aandacht voor de Romeinse geschiedenis en Forum Hadriani, beroemde 17de-eeuwse inwoners van Voorburg zoals Spinoza en de 19de-eeuwse prinses Marianne alsmede kunstenaars en wetenschappers van onze eigen tijd.


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht Huygensmuseum.
Foto: Hofwijck (foto: Charles Groeneveld).