Op zaterdag 25 november hield Platform ‘Monumentaal Emma’ in wijkgebouw Oranjehoek een bijeenkomst voor bewoners van het Emmastraatcomplex.

Dit platform zette zich eerder in voor de monumentenstatus van het Emmastraatcomplex onder de naam ‘Geen Sloop Emma’. Het platform bestaat in de eerste plaats uit bewoners aangevuld met vrijwilligers uit organisaties op het gebied van onder meer de wijk, erfgoed, duurzaamheid en burgerparticipatie.

De toekenning van de gemeentelijke monumentale status betekent niet dat het platform op wordt geheven. Huizen met een monumentale status kennen minder strikte eisen voor isolatie en de toepassing van hernieuwbare energie (zoals zonnepanelen en warmtepompen) maar als platform willen we er op aan dringen om niet te gauw op te geven om het maximaal haalbare na te streven.
Het Platform ‘Monumentaal Emma’ wil zich er dus voor inzetten dat de huizen zodanig worden gerenoveerd dat het comfortabel wonen wordt, de energierekeningen betaalbaar worden, en de huizen toekomstbestendig en duurzaam zullen zijn.

De bijeenkomst met als gespreksonderwerpen renovatie en duurzaamheid was druk bezocht. Ook raadsleden van CDA, GBLV, GroenLinks en VVD waren aangeschoven. Wim Hendriks van de St Duurzaam Leidschendam-Voorburg schetste in een korte presentatie wat de mogelijkheden zoal zijn op het gebied van verduurzaming.

Uit de bijeenkomsten kwam naar voren dat de bewoners graag de huizen willen verduurzamen maar vooral ook dat er behoefte is aan meer open en directe communicatie met en herstel van vertrouwen in WoonInvest.


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht Monumentaal Emma.
Foto's: wooninvest.nl.

Emmastraat 2