Op zondag 10 december hebben verschillende inwoners uit Voorburg de handen ineengeslagen om zwerfafval te verzamelen.

Een groep van 17 inwoners reageerde positief op de oproep en begon met het rapen van zwerfafval in hun eigen straten. Om 14:00 uur verzamelde iedereen zich op het Stationsplein bij The Village Lounge voor een kopje koffie en het delen van hun opruimervaringen. Gezamenlijk slaagden ze erin om een grote berg zwerfafval te verzamelen [zie foto].

Opvallend was het aantal sigarettenpeuken op de stoepen voor horecazaken en kantoren in het oude centrum. Onder de bijzondere vondsten waren deze keer een kerstbal, een onderbroek(!), een zwarte handschoen en ook nog enkele blikjes.

De groep initiatiefnemers bestaat uit Pauline Nieuwenhuizen, Christine Bosman, Diederik Visser, Elfried Logger en Judith Geelen. Ze zijn geïnspireerd geraakt door de afvalronde van Pauline Kegge en haar buurtgenoten uit Voorburg Noord. Ze hopen in 2024 een vervolg te geven aan dit initiatief en een nieuwe afvalronde te organiseren in Leidschendam-Voorburg.

Dit initiatief past binnen het kader van de GreenChallenge van Duurzaam LV en benadrukt de lokale betrokkenheid bij het bevorderen van een schone en duurzame leefomgeving. Een handige tool hierbij is de ‘helemaalgroen’ app. Hierin kunnen zwerfafvalrapers hun traject vastleggen en plaatsen op een gezamenlijke kaart.

Wilt u ook meelopen of een zwerfafvalronde organiseren in Oud Voorburg? Stuur een berichtje naar: 06-44 59 62 68 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht meewerkende inwoners
Foto’s: Judith Geelen.

Foto boven dit bericht: de oogst van 10 december.

Zwrfafval Tracking afvalroute via helemaalgroen app
                                                          De route

Zwerfafvsl Eindpunt stationsplein
                                                            Eindpunt Stationsplein

Zwerfafval Kopje koffie na afloop
                                                           Een kopje koffie na afloop