Maandagochtend 11 maart is een brisantgranaat uit de Eerste Wereldoorlog gevonden in een Voorburgse sloot.

Het explosief is aan het begin van de middag op het Zuiderstrand tot ontploffing gebracht. Dit meldt calamiteitenwebsite Regio15.nl.

Een magneetvisser was 's ochtends aan het vissen toen hij rond elf uur iets zwaars aan de lijn had hangen. Voorzichtig tilde hij het uit het water en legde het op de kant. Aangezien hij het herkende als munitie, stelde hij hierop de politie in kennis.

De TEV (Team Explosieven Veiligheid) van de politie kwam ter plaatse. Omdat het om een daadwerkelijk explosief ging, werd daarop ook de EOD (Explosieven Opruimingsdienst) van Defensie gealarmeerd.

De militairen herkenden het explosief als een 95 mm brisantgranaat van Franse makelij. Deze zou in 1915, dus tijdens de Eerste Wereldoorlog, zijn geproduceerd, maar hoogstwaarschijnlijk tijdens de Tweede Wereldoorlog hier zijn gebruikt.

Na het onderzoek in Voorburg namen de militairen de granaat mee om deze tot ontploffing te brengen. Dit gebeurde op het Zuiderstrand in Den Haag, bij Duindorp. Daar werd het explosief ingegraven en met springstof tot ontploffing gebracht. Hierna hebben de EOD'ers de granaatscherven opgeruimd en de krater weer gedicht.


Door: Hans Biard en Peter van der Aar.
Bron: regio15.nl.
Foto: Ontploffing op het strand (foto: Regio15 / Sebastiaan Barel).