De 30-jarige Raisa Blommestijn uit Voorburg, rechtsfilosoof en voormalig presentatrice van Ongehoord Nederland (ON!), wordt vervolgd voor groepsbelediging.

Ze plaatste vorig jaar mei een bericht op X (voorheen Twitter) dat volgens het Openbaar Ministerie beledigend was voor mensen met een zwarte huidskleur.

Het gaat om een tweet die de Voorburgse plaatste op 10 mei 2023, naar aanleiding van een filmpje van een ernstige groepsmishandeling op station Bijlmer Arena.‘Wéér een blanke man op straat in elkaar getrapt door een groep negroïde primaten. Hoe veel weerloze blanken moeten nog slachtoffer worden? Talloze waarschijnlijk: de open grenzen-elite importeert dit volk met bosjes, met alle gevolgen van dien’, schreef Blommestijn destijds.

Ze plaatste ook andere tweets over dit filmpje, maar het Openbaar Ministerie vervolgt haar daar niet voor. Die tweets gingen niet over een groep mensen op basis van hun ras, maar over het gedrag van de mensen in het filmpje. Naast de belediging wordt Blommestijn ook verdacht van smaad. Ze noemde iemand in een tweet een 'kleuterneuker', terwijl de rechtbank net iemand anders had veroordeeld voor het plaatsen van een soortgelijke opmerking.

Blommestijn blijft zelf achter haar uitspraken staan. Ze schrijft hierover op X: 'Laat het duidelijk zijn: je hebt geen vrijheid van meningsuiting als het bekritiseren van politieke tendensen - zoals geweld van migranten, omvolking en massamigratie - je op een dagvaardiging komt te staan'. 

Omstreden reputatie
Raisa Blommestijn is een filosofe met een omstreden reputatie. Ze stopte eind januari bij het tv-programma Ongehoord Nieuws van Ongehoord Nederland. De omroep zegt dat ze Blommestijn meermaals heeft verzocht om 'zorgvuldig om te gaan met haar online uitspraken'. Ze vond dit een 'poging tot censuur', waarop ze bij de omroep vertrok. 

Op 19 augustus moet Blommestijn voor de rechter verschijnen.


Foto: stockfoto ter illustratie via Pixabay