Een echtpaar uit Voorburg dat hun kinderen bijna dertig jaar lang zou hebben mishandeld, hoeft van het Openbaar Ministerie niet naar de gevangenis.

Het duo zou tussen 1992 en 2021 zes van hun acht kinderen bijna dagelijks hebben geslagen met onder meer een stofzuigerbuis en een koekenpan. 'De handen van mijn vrouw zaten wel los', had de man tijdens een politieverhoor gezegd. Dit meldt onze mediapartner Omroep West.

Het echtpaar Henk (61) en Gerritdina (59) J. is in de loop van hun huwelijk diverse keren verhuisd. Zo woonden ze ook in Voorburg. Overal waar ze hebben gewoond, zouden de mishandelingen hebben plaatsgevonden, bleek donderdag 23 mei  bij de rechtbank in Rotterdam.
Tijdens de zitting gaf het echtpaar toe dat er binnen het gezin wel eens klappen zijn gevallen, maar dat dat de beschuldiging van de mishandelingen voortkomt uit 'een complot' dat de kinderen tegen hen zouden hebben gesmeed. Henk J. was predikant bij de Hersteld Hervormde Kerk. Het landelijke kerkbestuur heeft hem vorig jaar geschorst als gevolg van de strafzaak tegen hem.

Met hoofd onder water in afwasteil
Zes van de acht kinderen hebben aangifte gedaan tegen hun ouders. Een van de zoons heeft verklaard dat hij er vrijwel dagelijks van langs kreeg. Anderen spreken van ernstige mishandeling met kleerhangers, een stofzuigerbuis en een koekenpan. Ook zouden kinderen met hun hoofd onder water zijn gehouden in een afwasteil.
'Er heerste altijd angst bij ons thuis', zegt een van de dochters. De familie woonde niet alleen in Voorburg, maar ook in Elspeet, Arnemuiden, Nieuwe-Tonge en Ouddorp.

Angst, verwaarlozing en geweld
Vijf kinderen maakten in de rechtszaal gebruik van hun spreekrecht. Uit hun verklaringen sprak groot verdriet over hun jeugd, die werd getekend door angst, verwaarlozing en geweld. 'Verschillenden van ons hebben onze jeugd ternauwernood overleefd', vertelt een van hen.
De kinderen gaven aan dat onder meer relatief recente bedreigingen door hun vader hen tot het doen van aangifte heeft aangezet. Volgens hun advocaat is de door het OM opgestelde aanklacht tegen de verdachten beperkt. Justitie heeft alleen de fysieke mishandeling opgevoerd, terwijl er ook sprake is geweest van ernstige geestelijke mishandeling.

Verklaringen 'verzonnen'
In antwoord op vragen van de rechtbank gaven de beide verdachten aan dat de verklaringen van de kinderen 'verzonnen' zijn. 'Ik zit hier met een verscheurd hart', zo reageerde de moeder. Haar man zei dat zijn leven door de zaak is 'geruïneerd'.
Volgens de officier van justitie vormen de verklaringen van de kinderen genoeg bewijs voor de beschuldigingen, in combinatie met belastende uitlatingen van de ouders in afgeluisterde telefoongesprekken. Ook heeft Henk J. over zijn vrouw in een verhoor verklaard dat zij 'de handen wel los had zitten'. De officier van justitie eiste tegen beide ouders een werkstraf van 240 uur. De aanklager vond een celstraf voor het paar niet op zijn plaats, omdat beide ouders geen strafblad hebben.
De rechtbank in Rotterdam doet over veertien dagen uitspraak.


Door: Peter van der Aar.
Bron: omroepwest.nl.