"Hij heeft misbruik gemaakt van het vertrouwen van mensen en is zeer geraffineerd te werk gegaan. Dat is strafverhogend."

"Hij heeft de zwakkeren in de samenleving gevonden en dat maakt het nog erger." Duidelijke woorden van de officier van justitie over oplichter Vincent van S. uit Voorburg. S. staat terecht voor het oplichten van tientallen mensen die een huis wilden huren en het verduisteren van tienduizenden euro's van zijn toenmalige vriendin Daniëlle. Dit meldt Omroep West op haar website.

Zelfverzekerd stapt Vincent van S. (36) tussen de agenten van de parketpolitie de rechtszaal binnen. Gekleed in een grijze hoodie, spijkerbroek en hoge lichtbruine schoenen neemt hij plaats naast zijn advocaat en kijkt de zaal rond. Er zit een aantal slachtoffers van hem (voornamelijk buitenlandse vrouwen), zijn ex-vriendin, maar ook zijn huidige vriendin.
De werkwijze van Van S. is vrijwel identiek in de meeste gevallen. Via social media krijgt hij contact met een slachtoffer dat een woning zoekt. Hij maakt een afspraak, stelt een huurcontract op, laat borg vooruit betalen en de woning krijgen ze daarna nooit. Nadat er geld gestort is, wordt het contact verbroken of hult hij zich in leugens met de loze belofte terug te betalen. Het gaat om bedragen van zo'n 900 tot enkele duizenden euro's per geval.

Ik ben geen domme jongen
Als de zaak begint is al snel duidelijk dat Van S. nog exact weet wat hij gedaan heeft. Uit zijn hoofd weet hij gestorte bedragen, afkomst van slachtoffers, data en ook waar het geld gebleven is. Bij online casino's, want telkens als een slachtoffer betaalde, vergokte hij het dezelfde dag nog. "U weet het allemaal nog heel goed", houdt de rechter hem voor. "Klopt", antwoordt Van S. "Ik ben ook niks vergeten. Ik ben geen domme jongen. Als ik iets doe, dan doe ik het goed. Ook als het om slechte dingen gaat."

Net als tijdens een eerdere zitting in de rechtbank geeft Van S. de oplichting volmondig toe. "Ik schaam me diep voor wat ik gedaan heb. Ik wil ze ook echt gaan terugbetalen", zegt Van S. meerdere keren tijdens de zitting. Hij verschuilt zich telkens achter de ADHD-medicijnen die hij in veel te hoge dosering slikte. "Ik had nul gevoel, niks. Ik had geen idee dat het fout was wat ik deed." Volgens een psychiater is Van S. deels ontoerekeningsvatbaar als hij de mensen oplicht en heeft hij last van een paranoïde waanstoornis.

'Ik wilde niet verder leven'
De impact van de oplichting is voor sommigen van de -vaak kwetsbare- slachtoffers groot. "Ik heb met mijn kinderen de bezichtiging gedaan", zegt er één. "Vincent wist dat ik veilige plek voor ze nodig had. Mijn kinderen konden door hem hier niet blijven, ze moesten terug naar Bonaire."

Slachtoffer Astrid laat mensen van Stichting Slachtofferhulp een verklaring lezen: "Mijn relatie heeft door deze maanden een flinke klap gekregen. Mijn partner kon niet zomaar overkomen, want er was hier niets waar hij heen kon. Ik was geestelijk soms zo ver heen, dat ik niet verder wilde met mijn leven. Voor deze periode rookte ik niet eens, maar belandde op een punt dat ik een pakje van 35 sigaretten per dag rookte, puur uit stress."

'With Love'
De zaak over het verduisteren van tienduizenden euro's van zijn ex Danielle is minder duidelijk dan de oplichtingszaak met woningen. Ze krijgt na een scheiding een relatie met Van S. uit Voorburg. Hij maakt haar wijs dat hij, door te investeren in Bitcoin, veel meer kan maken van het geld. Daniëlle geeft hem toegang tot haar bankrekening en het geld verdwijnt. Niet aan investeringen in Bitcoin, maar naar goksites.
Volgens Van S. weet Danielle deels dat er geld naar goksites gaat en hebben ze daar ook uitgebreid over gesproken. 'With Love' staat bij een overschrijving van Danielle geschreven. "Dat maakt het wel erg ingewikkeld", zegt de officier van justitie.

Belachelijk veel
De officier eist twintig maanden gevangenisstraf plus tien maanden voorwaardelijk tegen de verdachte. Ook wil het OM dat hij zich klinisch laat behandelen voor zijn stoornis.
Van S. is het in zijn slotwoord duidelijk oneens met de eis. "Twintig maanden is belachelijk veel. Ik wil meteen gaan terugbetalen en mijn steentje bijdragen aan de maatschappij." Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.


Door: Peter van der Aar.
Bron: omroepwest.nl.
Tekst: Martijn Hooijer.