Dankzij een bijdrage van de gemeente is het carillon in de toren van de Oude Kerk in Voorburg voorzien van een nieuwe computer.

Het is een zogenaamde Apollo III waardoor er meer automatische melodieën door het carillon te horen kunnen worden gebracht.

Carillons zijn in de 16de eeuw in de Lage Landen ontstaan en nog steeds is het instrument cultureel erfgoed dat vooral in Nederland en Vlaanderen voorkomt. In de 16de eeuw werden de technieken om nauwkeurig klokken te gieten en raderwerken te maken om de klokken in beweging te brengen sterk verbeterd waardoor ze als instrument bespeeld konden worden.
Om stedelingen op de hoogte houden van de tijd werd dat elk uur met het juiste aantal slagen van een slagklok aangegeven. Om ervoor te zorgen dat iedereen gewaarschuwd werd om op tijd het aantal slagen te tellen was er een ‘voorslag’ van enkele kleine klokjes en deze ‘voorslag’ werd later uitgebreid tot beiaard, ook wel carillon genoemd.

Naast de automatische melodieën wordt het carillon elke tweede en vierde zaterdag van 13.30 tot 14.30 uur bespeeld door stadsbeiaardier Gerda Peters.

In de maand juni is er een serie zomerconcerten met zaterdag 15 juni van 11h tot 12 Sander van den Houten. Dit concert is een ware reis door de tijd van muziekuit de 17de eeuw tot aan musicals, Wim Sonneveld en Ramses Shaffy.


Door: Peter van der Aar.
Tekst: Annet Weijermars.
Foto: Gerda Peters.