Dit jaar vernieuwt de gemeente Leidschendam-Voorburg het beleid voor publieksevenementen in openbare ruimtes.

In het nieuwe evenementenbeleid wordt ook bepaald aan welke normen evenementengeluid moet voldoen. Vooruitlopend hierop past de gemeente tijdelijk, bij wijze van proef, de geluidsnormen voor evenementen met versterkte muziek in het Voorburgse Huygenskwartier aan (uitgezonderd het Stationsplein).

Aangepaste geluidsnormen
Versterkte muziek bij evenementen zorgt voor levendigheid maar ook voor geluidsbelasting voor de omgeving. Om dit te beperken stelt de gemeente duidelijke normen voor alle locaties in Leidschendam-Voorburg.

Voor muziek in de smalle straten dichtbij woningen en winkels van het Huygenskwartier passen die normen echter niet altijd.

Het gevolg is dat deze zelfs al bij normaal versterkte muziek worden overschreden. Om sfeerevenementen in het Huygenskwartier mogelijk te blijven maken heeft het college daarom besloten om als proef op maximaal 5 evenementdagen per jaar tussen 12:00 en 23:00 uur de geluidsnorm te verhogen. Dit om evenementen zoals A Walk Downtown en Jazz Culinair mogelijk te maken zonder zonder afbreuk te doen aan het niveau van geluidsbescherming voor de woonomgeving.

Nieuw beleid in ontwikkeling
De pilot wordt samen met ondernemers en bewoners geëvalueerd. Het nieuwe, gemeente-brede evenementenbeleid met bijbehorende geluidsnormen wordt binnenkort door de gemeenteraad vastgesteld. Het Stationsplein blijft onder de huidige normen vallen. De Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) handhaaft de normen.


Door: Karin van der Spek
Bron: gemeente LV
Foto ter illustratie: A Walk Downtown in het Huygenskwartier (Ap de Heus)