"Tijdens een wandeling door Voorburg zag ik een rode Amerikaanse rivierkreeft zomaar het Essepad oversteken. Toen ik met mij camera dichterbij kwam, voelde hij zich bedreigd en richtte hij zich op.

Hij opende zijn scharen ter verdediging. Het was een indrukwekkend schouwspel. Ik vond het leuk deze mooie kreeft tegen te komen. Toch is niet iedereen blij met ze.
De Amerikaanse rivierkreeft is een exoot. Exoten zijn dieren, planten of andere organismes die niet van oorsprong in Nederland thuishoren. Deze waterdieren hebben hier weinig natuurlijke vijanden en vermenigvuldigen zich dan ook snel. Vooral in west-Nederland is sprake van een plaag.

Deze kreeften veroorzaken schade aan onze natuur. Ze graven holletjes in oevers en kades, waardoor ze een schadepost vormen als oevers en beschoeiingen worden aangetast. Ze eten waterbeestjes die nodig zijn voor de biodiversiteit. Ook knippen ze waterplanten kapot die belangrijk zijn voor de waterkwaliteit. Dit heeft negatieve gevolgen voor inheemse soorten die afhankelijk zijn van deze planten, zoals diverse soorten vissen, amfibieën, kevers en vogels die broeden in waterplanten.

Hoe mooi ze ook zijn, ik hoop niet dat ze zich in onze gemeente enorm zullen vermenigvuldigen." 


Amerikaanse rivierkreeft Essepad Voorburg
Amerikaanse rivierkreeft Essepad Voorburg 1


Tekst en foto's: Marian Turkesteen
Door: Lisette Remmerswaal