De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg vergadert in Huize Swaensteyn.

Dat is een monumentaal pand in de Herenstraat in het oude centrum van Voorburg.
In oktober en november vinden daar 3 vergaderingen plaats over de maatregelen die B&W wil treffen om de parkeeroverlast in de wijken rond de Mall of the Netherlands aan te pakken: een zogenoemde beeldvormende Raad waarin raadsleden technische achtergrondinformatie krijgen, de raadscommissie Omgeving en de besluitvormende Raadsvergadering over de B&W voorstellen. Bij deze vergaderingen kunnen bewoners inspreken. Ik ben vanaf het eerste uur actief betrokken bij het overlegplatform dat de gemeente heeft ingesteld om de plannen af te stemmen met bewoners van de wijken rond de Mall en overige belanghebbenden, waaronder de Mall of the Netherlands, de politie, e.d.

Daarom had ik graag gebruik gemaakt van de mogelijkheid om in te spreken. Door de uitzonderlijk slechte bereikbaarheid van Huize Swaensteyn voor veel rolstoelers moet ik hier helaas vanaf zien. Dat zou wel kunnen als ik op de binnenplaats zou mogen parkeren. Daar is voldoende ruimte voor één of enkele invalidenparkeerplaatsen. Door als voorwaarde te stellen dat alleen voertuigen die vooraf zijn aangemeld er kunnen parkeren, is misbruik uitgesloten. Door de inrichting van de binnenplaats is handhaving heel eenvoudig. Het aangemelde voertuig moet dan ook voor die avond toestemming krijgen om via de Franse Kerkstraat naar de Herenstraat te rijden (tijdelijke ontheffinghouder).

Waarom kan ik geen gebruik maken van de invalidenparkeerplaatsen in het oude centrum van Voorburg?
- In de eerste plaats door de veel te grote afstand tot de ingang van de Raadszaal, in combinatie met de voor veel rolstoelers zeer belastende bestrating van de binnenplaats van Huize Swaensteyn, de Herenstraat en de daarop aansluitende straten zoals de Franse Kerkstraat en Van Schagenstraat. Je moet een goed geoefende, sterk gespierde rolstoeler zijn zonder schouderklachten om deze lange route zelfstandig te kunnen afleggen. Die tijd ligt achter mij.
- In de tweede plaats zijn er nauwelijks invalidenparkeerplaatsen in het centrum van Voorburg. Bovendien voldoen ze niet aan de geldende landelijke normen, vastgelegd in het Handboek voor Toegankelijkheid. Zo zijn de parkeerplaatsen die haaks op de weg staan veel te smal. De vereiste breedte bij haaksparkeren is 3 meter 50, zodat er naast de auto voldoende plek is voor mijn rolstoel. Bij langsparkeren moet naast de auto voldoende plek zijn om de rolstoel veilig naast de auto te kunnen plaatsen, zonder passerende fietsers en auto’s bovenmatig te hinderen. Ik maak gebruik van een aangepaste auto die ik zelf bestuur. Als ik parkeer moet ik dus aan de straatzijde in- en uitstappen.

In de patiëntenbeweging ben 15 jaar actief geweest als landelijk bestuurder, waarvan 8 jaar als voorzitter van Dwarslaesie Organisatie Nederland. Uit hoofde van die functies heb ik door het hele land veel openbare gebouwen bezocht, waaronder ook heel wat gemeente-/stadhuizen in oude stadscentra. Ik ben daarbij nooit gebouwen met een bestuurlijke functie zoals Huize Swaensteyn die zo slecht bereikbaar zijn als Huize Swaensteyn. Iets waar B&W en de Gemeenteraad zich diep voor zouden moeten schamen. Of beter nog, waar ze onmiddellijk verbetering in zouden moeten willen aanbrengen.

Maar sjiek gaat voor inclusie bij dit gemeentebestuur. Rolstoelers niet gewenst!

Jos Dekkers.