Op woensdag 16 en donderdag 17 oktober is het precies 35 jaar geleden, dat molen De Vlieger werd verplaatst.

De molen werd toen verplaatst van de Allard Piersonkade (bij het toenmalige sportcentrum), waar hij sinds 1621 stond, naar het polderlandschap van Essesteijn. Hij was op zijn oude plaats zo ingebouwd, dat hij te weinig wind meer kon vangen om te draaien. Op zijn nieuwe plek kreeg hij daarvoor weer alle ruimte.

Deze verhuizing wordt gevierd met allerlei activiteiten.

Ophijsen achtkant Molen De Vlieger 16 10 1989
Molen De Vlieger zoekt jarigen
Misschien is 16 oktober 1989 voor u ook heel belangrijk omdat u toen geboren bent. In dat geval biedt Molen de Vlieger u een foto van uzelf bij de molen aan op groot formaat afgedrukt op canvas. Dus bent u geboren op 16 oktober 1989 en woont u in Voorburg of Leidschendam, meldt u dan aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Activiteiten woensdag 16 oktober 
De (buur)kinderen van BLOS kinderopvang naast Hoeve Essesteijn doen de verplaatsing nog een keer over met een groot kartonnen model van de molen. Vanaf de oude plaats van de molen aan de Vliegerlaan begint rond 15.00 uur een feestelijke optocht naar het Essepad, waar De Vlieger nu dus al weer 35 jaar staat. Als u wilt, mag u gezellig meelopen. Na aankomst wordt daar het kartonnen model van de molen in elkaar gezet. Daarna worden ook de prijzen uitgereikt voor de mooiste vliegers van de wedstrijd “Versier de Vlieger”. Als het goed weer is, kunnen de vliegers zelfs worden opgelaten.

Op deze woensdag is de molen tussen 16.00 en 22.00 uur gratis toegankelijk.

’s Avonds is er vanaf 20.00 uur live muziek door het Muze ensemble in de molen.

Activiteiten donderdag 17 oktober
Het programma van donderdag 17 oktober begint om 10.30 uur met een lezing door Erik van der Linden over ‘Wind, water en de rol van molens in de toekomst’ in de ontvangstruimte van Middin bij Hoeve Essesteijn. 

Vanaf 11.30 uur is de molen weer gratis toegankelijk tot 14.30 uur. Dan begint een informatieve wandeling “Wandelen langs het boezemwater” naar de Vliegerlaan, waar de molen tot 1989 heeft gestaan. 

Daarna begint om 15.15 uur in de Hoeksteen een programma voor genodigden van de Stichting Mooi Voorburg waarbij om 16:00 uur aan de Rozenboomlaan met zicht op de oude plek van de molen door de Stichting Mooi Voorburg een herinneringsbord wordt aangeboden aan de wethouder.

Voor de lezing op 17 oktober en/of als u geboren bent op 16 oktober 1989 kunt u zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Details van het programma kunnen nog wijzigen. Kijk daarom voor de laatste informatie op de feest-pagina van Molen de Vlieger.


Door: Karin van der Spek
Bron: PR Molen de Vlieger