De Topklasseteams in de Haagse regio, HBS, HCC en Voorburg CC, hebben zich alle drie geplaatst voor de Kampioenspoule.

Daarmee is de kans dat er een ‘Haagse’ landskampioen cricket komt vijftig procent. De play-offs gaan op 4 augustus van start.

Op het bowlen en fielden van het al geplaatste VCC was tegen Hermes DVS niet zo veel aan te merken, maar battend liet het team uit Voorburg het afweten. Hermes won de toss en ging in een matig tempo naar 193 all out, waarbij Chris Klijnhans topscorer werd met 48. Er waren vier VCC-bowlers met ieder twee wickets. Pacer Ryan Klein bowlde nu als offspinner en deed dat verdienstelijk. Hij had zelfs meer verdiend dan de twee wickets die hij op zijn naam kreeg.

Innings VCC schiet tekort
Nog geen vier runs per over maken op een supersnel veld, dat mocht geen problemen opleveren. Daniel Doyle pakte echter voor Hermes DVS een geweldige vang (Levitt) aan de square leg boundary. Toen ook de topbats Gavin Kaplan en Noah Croes (18) hun wicket verloren, begon het er zonnig uit te zien voor de Schiedammers. Dat na topscorer Ryan Klein (35) nummer 10 Mees van Vliet (27) met de op een na hoogste score van het veld kwam, sprak boekdelen. De winst ging dan ook verdiend naar het Schiedamse vechtersteam, dat met beperkte inbreng van buitenaf een aanwinst is gebleken voor de Topklasse.

Op zondag kon VCC revanche nemen op zichzelf tegen het eveneens geplaatste HCC. De zoveelste stortbui van flutzomer 2024 maakte spelen aan de Groene Zoom echter onmogelijk.

HBS
Lehan Botha (90) en Tayo Walbrugh (89 not out) sleepten HBS over de streep tegen VRA, dat eerstbattend 230 runs maakte (Vikram Singh 96).

Het is te hopen dat de weersvooruitzichten voor augustus, als de VS en Canada tegen de Nederlandse mannen komen spelen, beter zijn. Wel betekent de komst van de Noord-Amerikanen dat VCC zonder zijn internationals Levitt, Kingma, Klein en Croes (én zonder de topbatsmen Engelbrecht en Kaplan) zijn titel zal moeten verdedigen. Voor HBS en HCC speelt dat probleem niet of in mindere mate. De teams nemen de punten die zij in de eerste ronde hebben vergaard mee naar de play-offs.

Stand na de groepsfase:
Punjab 9 14 1,56
HBS 9 13 1,44
HCC 9 12 1,33
VCC 9 11 1,22
VRA 9 10 1,11
Hermes DVS 9 9 1,00 op NRR

Degradatiepoule:
Excelsior 9 9 1,00
VOC 9 7 0,78
Sparta 9 4 0,44
ACC 9 1 0,11


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht VCC.
Tekst: Patrick de Leede.
Foto: Mees van Vliet (rechts) neemt het wicket van Sam van Giezen