In de zomermaanden is het programma ‘Sportsignaal’ op reces. In deze periode gaat het programma Kakafonie door tot 15:00 uur. In dat extra uur is er ruimte voor een hoorspel, vervaardigd door de stichting Luistertoneel uit Leidschendam-Voorburg.

Op zondag 28 juli kun je om even na 14:00 uur luisteren naar het eerste bedrijf van ‘Er valt een traan op de tompoes’, een komedie naar het gelijknamige toneelstuk, geschreven door Annie M.G. Schmidt en tot hoorspel bewerkt door Hennie van Kleef. Regie: Jan Klein.

Het stuk zou gisteren geschreven, kunnen zijn. Een ernstig zieke man, Ben, gelooft niet langer in zijn genezing en ontslaat zichzelf uit het ziekenhuis. Hij wil er een eind aan maken: “Ik wil stoppen op een moment dat ik er nog ben, als man, als mens, als brein.”

Zijn vrouw Sofie Vindt dat hij terug moet gaan naar zijn arts. Zij laat duidelijk de twee kanten van haar personage zien. Aan de ene kant de zorgzame huisvrouw die het beste met haar doodzieke man voor heeft, aan de andere kant het ordinair krijsende kreng, dat woedend met tompoezen smijt. In deze vrouw woedt een innerlijke strijd die af en toe explosief naar bovenkomt en zich uit in uitbarstingen van wanhoop, kwaadheid en frustratie.

Heleen, de vriendin van Ben, helpt hem bij zijn euthanasieplannen en zijn dochter Lennie vindt het alleen maar lastig dat vader ziek thuis gekomen is.

Een driehoeksverhouding, een verbouwing van Sofies keuken door Tim, de man van Lennie en een doodswens: alles onder het genot van tompoezen.
Een happy end zit er niet in. Maar ondanks de zware thematiek, is het niet uitsluitend een tranendal. Door de absurde situaties ontstaat er ruimte genoeg voor ontspanning en Lach. Annie noemde ‘Er valt een traan op de tompoes’ een ”komedie met een serieuze ondertoon.”

Hoorspel Er valt een traan op de tompoes