Op zondag 22 september om 13:15 uur zijn Casper en Freerk van Plancktoon te gast in Kakafonie bij van Midvliet FM. Ze komen hun nieuwe album ‘Beweegredenen’ laten horen.

‘Beweegredenen’ is het eerste volwaardige album van de Zuid-Hollandse popformatie Plancktoon. Een verzameling volwassen liedjes. Maar nog steeds even speels, springerig en vol van ‘ear-candy’ als eerder werk van het nederpop-duo. Afgelopen tijd kwamen er al drie singles van het album uit. Maar nu zijn alle acht nummers van het album te horen.

Bewegen met een reden? Redenen om te bewegen? Of misschien met ‘rede’ bewegen? De makers laten in het midden wat zij precies met de titel bedoelen. Het album raakt in elk geval verschillende thema’s die mensen doen bewegen. Van maatschappijkritiek tot gevoelens van hoop, verlangen, liefde en spijt. Universele thema’s, vanuit doorleefde invalshoeken opgeschreven en bezongen. Een mooie combinatie met de frisse, geïnspireerde muzikale keuzes.

Van studioproject naar live act
In 2022 debuteerden Freerk van Oudheusden (Voorhout) en Casper Berhout (Den Haag/Berkel en Rodenrijs) met ‘Roze op blauw’, een EP van 4 liedjes. Daarop volgde nog eens 13 singles. En nu verschijnt hun eerste album. Maar zit nog veel meer in de pijplijn. Plancktoon blijft in beweging, met reden.

Sinds het najaar van 2023 treedt Plancktoon live op, samen met drummer Lennert Goemans (Pijnacker) en gitarist Marius van Dolder (Voorschoten). Hiermee maakte Plancktoon de stap van tweepersoons studioproject naar viermans live act. Een echte band dus, waarmee een extra dimensie wordt toegevoegd aan de liedjes, die live nog levendiger, voller en rijker klinken. Tijdens liveoptredens worden de liedjes zo nu en dan afgewisseld met muzikale intermezzo’s van gesproken woord. Waarmee de formatie iets theatraals toevoegt aan hun act.

‘Beweegredenen’ bestaat uit acht tracks, die best wel van elkaar verschillen:

Track 1: De gekken bovenaan
‘De gekken bovenaan’ is zonder het te verhullen geïnspireerd op de bijna 40 jaar oude jaren ’80 klassieker ‘Everybody wants to rule the world’ van Tears For Fears. Dezelfde beat en min of meer hetzelfde onderwerp. Maar net even een beetje agressiever dan de inspiratiebron, onder andere door het wat stevigere gitaarwerk.

Track 2: Als alles anders was
‘Als alles anders was’ is een liedje over hoop en verlangen. Melancholisch en springerig tegelijk. De coupletten hebben een muzikale spanning die ontlaadt in een refrein waarop je wilt ronddansen. Maar ook tekstueel is het nummer spannend en origineel: zonder geijkt rijmschema, maar met herhaling. Regels die het laatste woord van de vorige regel oppikken. En strofes die eindigen met dezelfde woorden als waarmee ze beginnen: Droom eens vooruit, Vooruit in de tijd, Tijd tot het eind, Droom eens vooruit.

Track 3: Rennen zoeken
'Rennen zoeken' geeft kritiek op het drukke leven dat mensen leiden, waardoor zij oog verliezen voor wat en wie er echt doet. Heel soms wordt Plancktoon weleens met Doe Maar vergeleken. Dat die band één van hun inspiratiebronnen is, is in dit liedje wel terug te horen.

Track 4: Wat je weten wou
Een vaag, langs scherend geluid, ergens van boven. Dat is het mysterieuze begin van ‘Wat je weten wou’. En het liedje blijft mysterieus. Alles komt van boven, of alles komt van binnen en ergens weet je het allemaal al. Een geheimzinnige tekst, maar geen zweverig liedje. Aardse groove, fijn afgemeten gitaarpartijtjes en uiteindelijk een refrein dat onverwacht een andere kant op gaat. De song slokt je op, neemt je mee, maar laat je ook zachtjes weer landen. Met beide benen op de grond.

Track 5: Vast te weinig
Een kil, gelaten liedje over spijt. Aan wie en waarvoor er nu precies spijt wordt betuigd blijft onduidelijk. Maar het zou zomaar kunnen gaan over de spijt die (groot)ouders voelen over hoe ze de aarde nalaten aan hun (klein)kinderen.

Track 6: Vette pech
Het kan maar duidelijk zijn: “stel je niet aan! Wat kijk je me aan?!”. Irritatie en boosheid voeren de boventoon in dit liedje. Ondersteund door een wat narrig synthesizergeluid. In elk opzicht géén liefdesliedje.

Track 7: Raak is vaak
Springerig, vol, luchtig. Er gebeurt van alles en nog wat in deze track. Maar het thema wordt wel meteen duidelijk: Raak is vaak een zaak van mazzel, kwestie van gebrek aan pech. En even later: Niets om op de borst te slaan. Waarmee Plancktoon wil zeggen: succes is maar zelden een verdienste en niet waar het om gaat in het leven.

Track 8: Wat je ook denkt
Dit liefdevolle liedje is als een soort brief die je je kinderen zou willen meegeven in het leven. “Het leven ligt voor je klaar, raap het op en vlieg, je vleugels uit en leven maar”. Dat alles in een zachtmoedige wals, die door vernuftige productie toch poppy blijft.

Plancktoon
Plancktoon Beweegredenen