Op donderdag 3 oktober kun je tussen 21:00 en 23:00 uur luisteren naar de herhaling van twee uurtjes radio gemaakt door Peter van der Aar. Het gaat hier om twee uur, gemaakt op woensdag 28 augustus op radio 74 vanaf een radiolichtschip. 

Peter van der Aar: "Van 15:00 tot 17:00 uur was ik te horen via de middengolf en diverse FM- en DAB+zenders door het hele land. Ook via Midvliet. Aan boord van het schip Jenni Baynton zijn drie studiootjes. Studio 1 werd gebruikt door de nieuwslezer. Studio 2 was niet in gebruik toen ik op het schip was en de derde studio (helemaal onderin het schip) was de studio waar de programma’s vandaan kwamen.

Op zaterdag 31 augustus was het exact 50 jaar geleden dat de toen zeer populaire zeezenders Veronica en Noordzee moesten ophouden met het uitzenden van programma’s vanaf de Noordzee. De zeezenders zonden uit vanaf een plek buiten de territoriale wateren en de meeste programma’s werden in studio’s in Hilversum opgenomen.

Wettelijk gezien mocht dat, totdat er op 1 september 1974 een wet van kracht werd (of beter: door de ondertekening van het Verdrag van Straatsburg werd het verboden om mee te werken aan commerciële radio-uitzendingen voor de Nederlandse kust). Veronica en Noordzee besloten om op 31 augustus te stoppen met uitzenden. Dat is nu exact vijftig jaar geleden.

(Nootje: Caroline en Mi Amigo gingen door met uitzenden vanaf de MV Mi Amigo. Eerst nog vanuit Nederland en België. Later vanuit Spanje.)

Dit feit werd in Nederland op diverse zenders en plekken herdacht. Eén hiervan is een radio-evenement dat gehouden werd vanaf het radiolichtschip Jenni Baynton in Harlingen. Dit evenement duurde acht dagen: van 24 t/m 31 augustus 2024 onder de naam Radio 74. Het radiolichtschip heeft drie studio’s aan boord.

Nog eenmaal wordt de sfeer van die tijd teruggebracht op de radio. Er worden dagelijks van 07:00 tot 19:00 uur radioprogramma’s gemaakt met vinyl dat beschikbaar was tot 31 augustus 1974. Alleen vinyl mocht in de uitzending komen met muziek die gemaakt was vóór 31 augustus 1974."

14 Peter in de studio