Terwijl het Binnenhof de komende jaren vanwege de verbouwing niet toegankelijk is voor publiek, opent het Informatiecentrum Binnenhof Renovatie zijn deuren. Vanaf zaterdag 11 november, kunnen bezoekers gratis binnenkijken bij het informatiecentrum en meer te weten komen over de 800 jaar geschiedenis én de toekomst van Binnenhof. Het Informatiecentrum Binnenhof Renovatie is gevestigd op Plaats 22, op steenworp afstand van het Binnenhof. Toegang is gratis.

Het informatiecentrum Binnenhof Renovatie werd gisteren officieel geopend door directeur-generaal van het Rijksvastgoedbedrijf Yvonne van der Brugge-Wolring en Wethouder Saskia Bruines.

Yvonne van der Brugge-Wolring, directeur-generaal Rijksvastgoedbedrijf: “Ons Informatiecentrum combineert een duik in de 800-jarige geschiedenis van het Binnenhof met een blik op de toekomst. Zo maken de archeologische vondsten het oude Binnenhof tastbaar en tonen de beelden van de nieuwste ontwerpen hoe het complex er na de renovatie uit gaat zien. Hiermee brengen we de geschiedenis en toekomst van het Binnenhof dichterbij dan ooit.”

Bijzondere vondsten
Bruines: “Den Haag is trots op het eeuwenoude Binnenhof. Als regeringscentrum, hart van de democratie én kern van de Haagse binnenstad. Nu het Binnenhof niet toegankelijk is voor het grote publiek is dit informatiecentrum een mooi alternatief waar mensen het Binnenhof kunnen ontdekken. Zo zijn er bijzondere vondsten te bewonderen die onze archeologen hebben gevonden. Denk aan een bijzondere drinkkan die door metselaars in de 13e eeuw is begraven voor geluk en bouwvoorspoed. ”

In het informatiecentrum van het Rijksvastgoedbedrijf vinden bezoekers een schat aan informatie over de geschiedenis en de toekomst van het Binnenhof. Het centrum toont indrukwekkende maquettes, interactieve displays en multimediapresentaties die de uitdagingen van de renovatie van de verschillende complexdelen belichten, zoals het herstellen van historische details en het verbeteren van duurzaamheid.

Openingsactie
Bezoekers kunnen de architectonische plannen verkennen, inclusief de herinrichting van de Tweede Kamer en de Eerste Kamer bijvoorbeeld. Daarnaast biedt het centrum inzicht in de politieke betekenis van het Binnenhof en hoe het een symbool blijft van de Nederlandse democratie. Op de begane grond kun je als bezoeker originele objecten zoals stoelen, serviessets, beelden, vazen en naambordjes.

In de monumentale kelder van het informatiecentrum komt de rijke geschiedenis van 800 jaar Binnenhof verder tot leven. Tussen de gewelven vind je daar unieke archeologische vondsten uit de 800-jarige geschiedenis van het complex. In deze sfeervolle ruimte, kun je daarnaast virtueel rondlopen door het Binnenhofcomplex via een interactief spel.

Dit weekend is er een speciale openingsactie waarbij de eerste honderd bezoekers van het informatiecentrum een stukje Binnenhof krijgen. Het informatiecentrum is vijf dagen per week geopend, van woensdag tot en met zondag.


Door: Nahira Martina
Foto:  Rijksvastgoedbedrijf / Bart Maat