Op zondag 28 april rond 12:30 uur komt Gerard van den IJssel van de R.G. Ruijs Stichting uitgebreid vertellen over het Bevrijdingsfestival dat op zondag 5 mei wordt gehouden op het Haagse Malieveld.

De Tweede Wereldoorlog (1940-1945) heeft diepe sporen nagelaten in Den Haag. De joodse bevolking werd gedeporteerd, de stad werd gebombardeerd, woningen werden gesloopt en in het laatste oorlogsjaar raakte Den Haag volledig in verval.

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië. Dat er een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog vol geweld en onderdrukking. 5 mei is ook een dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Voor de vrijheid in Nederland hebben velen gevochten en zelfs hun leven gegeven.

Op het Malieveld staan twee podia, waarop ondermeer wordt opgetreden door Bibi Breijman, Rondje Doe Maar, Krezip, Son Mieux, Poke, Catfight en Billy the Kit. Toch is dit géén muziekfestival. Het stilstaan bij vrede en vrijheid is een belangrijk onderdeel van het Bevrijdingsfestival.

In het Provinciehuis is hetVFonds-podium met onder meer Woezel en Pip, een talkshow met Ron Fresen, een vrijheidscollege met Raoul Heertje en Puur Gelul met Maarten Spanjer & Jeffrey Spalburg.

Op het Malieveld vind je naast de muziekpodia een kids area, veteranenontvangst, het Plein van de Vrijheid, Hi The Hague Student Experience, een markt en standjes met eten en drinken.

Voor meer informatie: www.bevrijdingsfestivaldenhaag.nl.

Bevrijdingsfestival   De vredesvlam
                                                          De Vredesvlam

Bevrijdingsfestival   Plein van de Vrijheid
                                                       Het Plein van de Vrijheid

Bevrijdingsfestival   Publiek op het Bevrijdingsfestival
                                                         Publiek op het Bevrijdingsfestival

Gerard van den Ijssel 1 archieffoto
                                                         Gerard van den IJssel in Kakafonie (archieffoto) 

Gerard van den Ijssel 2 archieffoto
                                                         Gerard van den IJssel in Kakafonie (archieffoto)