Twee afdelingen van de natuurvereniging KNNV en Stichting Anemoon organiseren op vrijdag 8 december een bijeenkomst.
De bijeenkomst is vanaf 13:00 uur in Monster, als start van een werkgroep Aanspoelsels op het strand.

Het is de bedoeling dat deze groep regelmatig actief is op het strand van Monster. Belangstellenden met interesse in het zeeleven worden uitgenodigd om deze bijeenkomst bij te wonen. Vooraf aanmelden hiervoor kan ook als het op deze datum niet mogelijk is om aanwezig te zijn. Voor informatie en aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Na aanmelding volgt meer informatie over plek en het programma.

Het kan spannend zijn om aanspoelsels te zoeken en vinden. Eb en vloed, de wind, de tijd van het jaar zijn van grote invloed wat er op het strand te vinden is. Aanspoelsels kunnen schelpen, wieren, krabben, vissen en ander zeeleven zijn en op het strand van Monster zijn er ook vaak fossielen te vinden.

Regelmatig zoeken naar aanspoelsels en deze doorgeven draagt bij aan kennis over strand en zee en veranderingen met de tijd. Met die kennis is het mogelijk om, behalve de kust te waarderen, deze ook te beschermen. Verder geeft dit inzicht in het effect van de veranderingen in het klimaat door het verdwijnen en verschijnen van soorten. Ook wordt er vanuit gegaan dat er een factor 'gezelligheid' een rol speelt en dat het interessant kan zijn om andere liefhebbers van het strandleven te ontmoeten.

Het gaat om de KNNV afdelingen Natuurlijk Delfland en de KNNV afd. Den Haag en omstreken. Deze willen rond dit onderwerp vorm geven aan de doelstelling natuurstudie, natuureducatie en natuurbescherming. Dat gebeurt uiteindelijk in de vorm van inventarisaties, excursies, cursussen en adviezen.

Wat is en doet Natuurlijk Delfland?
Natuurlijk Delfland staat voor een natuurlijke leefomgeving. Een vereniging waarvan de leden actief bezig zijn met natuuronderzoek, passie voor de natuur delen (natuureducatie) en de natuur beschermen via excursies, lezingen, cursussen, inventarisaties, advisering en natuurbeheer.
Het werkgebied omvat de gemeenten Westland, Midden-Delfland, Delft, Rijswijk, Ypenburg-Leidschenveen (Den Haag), Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland. Ook beheert Natuurlijk Delfland het Melarium, het centrum voor natuur, bijen en kunst. Meer informatie is te vinden op de website: delfland.knnv.nl/ .

Wat is en doet vervolgens de KNNV, afdeling Den Haag?
De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Den Haag is een vereniging waarvan de leden actief bezig zijn met natuurstudie, natuureducatie en natuurbescherming. Via excursies, lezingen, cursussen, inventarisaties, advisering en natuurbeheer wordt aan deze doelen vormgegeven. De KNNV afdeling Den Haag voelt zich verantwoordelijk voor de gemeenten Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk en Wassenaar. Meer informatie is te vinden op de website: www.knnv.nl/denhaag

Ook wordt hierbij benoemd: Stichting Anemoon
Stichting ANEMOON is een organisatie voor duikers, strandwaarnemers en andere liefhebbers die onderzoek doen naar de Nederlandse mariene flora en fauna en naar land- en zoetwaterweekdieren. Het is hun missie bij te dragen aan de bescherming en het behoud daarvan. Dit doet Stichting Annemoon door het verzamelen en analyseren van waarnemingen en door het vergroten van belangstelling, kennis en de waardering voor Nederlandse onderwaternatuur. De letters in de naam staan voor ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek.

Aanmeldingen voor de werkgroep Aanspoelsels op het strand kunnen - bij interesse - verzonden worden naar bovengenoemd emailadres. 


Door: Nahira Martina
Foto: verkregen via Natuurlijk Delfland