Na 7 jaar bouwen is de datum bekend waarop de nieuwe N434 bij Leiden geopend wordt. Alles is erop gericht om op 5 juli 2024 de slagbomen te kunnen openen.

Dan rijden de eerste auto’s over de nieuwe provinciale weg en door de Corbulotunnel.

Dit deel van de RijnlandRoute bestaat uit een circa 2,5 kilometer lange tunnel onder Voorschoten en een verdiepte ligging van ongeveer 1,4 kilometer ten westen van Leiden. De N434 sluit met twee nieuwe knooppunten aan op de bestaande rijkswegen A4 en A44.

Belangrijke stappen
Voordat het zover is, moet er nog een aantal belangrijke stappen worden gezet. Onlangs is het uitgebreide testprogramma in de tunnel gestart. Daarnaast is het belangrijk dat medewerkers van verschillende organisaties, zoals de verkeerscentrale in Rhoon, de brandweer, politie en ambulancedienst, opgeleid worden om na de openstelling de tunnel te kunnen beheren en om te kunnen handelen bij incidenten en calamiteiten. Daar hoort ook een uitgebreid trainings- en oefenprogramma bij. Ten slotte is er, voordat de tunnel en verdiepte ligging echt open mogen, een openstellingsvergunning nodig. Om dit soepel te laten verlopen zijn de afgelopen maanden regelmatig overleggen gevoerd met de verschillende betrokken partijen.

Fietsen en lopen door de tunnel
Voorafgaand aan de openstelling voor het verkeer, krijgen geïnteresseerden nog de kans om een kijkje in de tunnel te nemen. Op 22 en 23 juni 2024 organiseert de provincie Zuid-Holland ter gelegenheid van deze belangrijke mijlpaal het unieke tweedaagse RijnlandRoute Festival waarin beleven en bewegen centraal staan. Meer informatie hierover volgt onder andere op de website www.rijnlandroute.nl.

De RijnlandRoute
Met de opening van dit deel van de RijnlandRoute zijn nu twee van de drie projecten open voor het verkeer. De N206 ir. G. Tjalmaweg is open sinds het voorjaar van 2023. Voor het derde deel, de Europaweg, loopt op dit moment de aanbestedingsprocedure via de Provincie Zuid-Holland. 


Door: Karin van der Spek
Bron: Provincie Zuid-Holland